Az iskola sorsa is „göröngyös” Köbölkúton

Az iskola sorsa is „göröngyös” Köbölkúton
Bihar megye – A Székelyhídhoz tartozó érköbölkútiaknak nem csak a járhatatlan bekötőút okoz fejfájást, az új iskolaépület kivitelezésével is akadnak jócskán gondok.

Az elmúlt tanév elején történt tanügyi „átcsoportosításkor” a köbölkúti iskola adminisztrációs szempontból az ugyancsak Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklós iskolájához került, az ezzel kapcsolatos „viharokról” annak idején beszámoltunk. Akkor is, hamarabb is volt már szó arról, hogy az iskola helyhiánnyal is szembesül, mivel egyik épületét, mely korábban a Bónis család kúriája volt, visszaadják a jogos örökösöknek. Az új, földszintes, a tudósító véleménye szerint egy barakkhoz hasonlító iskola időközben felépült, de vele kacsolatban erős túlzás teljes körű minőségi munkáról beszélni.

Technikailag nincs kész

Amikor nemrégiben Pásztor Gabriella államtitkár Székelyhídra látogatott Gyurcsik Zoltán polgármester tudatta vele: a szóban forgó épület „technikailag nincs kész, jelen állapotában hivatalosan nem vehető át véglegesen”. A munkát a kivitelezést elnyert cég (ahogyan az „divat”) alvállalkozónak adta át, az újfent továbbadta, és így tobb. Amikor a napokban a bekötőút javítása iránt érdeklődtünk a faluban, Gödér Attilával az iskolát is útba ejtettük. A tanácsos elmondta, hogy bár az új épület eredetileg a visszaadandó kúriába járó V–VIII osztályosoknak készült, most szükségből az elemisták és az óvodások járnak oda egyelőre. Előbbiek azért, mert az ő, úgynevezett „kicsi iskolájukat” felújítják (ajtók, ablakok cseréje, padló javítása, stb.), utóbbiak pedig azért, mert a régi ovi épülete tönkrement.

Ment a munka vándorútra…

Visszatérve az új iskolára, van baj elég. Egyrészt beázik, a bejárat felett több helyen is penészes a plafon. A fűtést villanyárammal működtetett fűtőtestekkel tervezték meg, ami a tapasztalat szerint tiszta és hatékony is … ha működik (villanyszámlát ottjártunkkor még nem kaptak). A „szakemberek” ugyanis több hibát is vétettek, például nem jól kötötték be a készülékeket, vagy egyszerűen „kifelejtették” a fűtőtestből az olajat, minek következtében az felrobbant… Hogy mégse legyen hideg, egy helybeli villanyszerelő improvizatív készségére apelláltak, úgy, hogy ne sérüljön a garanciális joguk. Ugyanis az iskola még garancia alatt van, de ezzel egyelőre nem sokra mennek, ugyanis, mint azt a polgármester a fentebb említett találkozón hozzátette, a vállalkozók addig adogatták egymásnak a megbízást, míg ma már állítólag nem találni (?) az utolsót. Legutolsó információnk szerint a fővállalkozó képviselője már járt a helyszínen azóta, ugyanis végső soron ő a felelős a kivitelezésért.

 

Rencz Csaba