Az iskola próbál tenni valamit, a város nem

Az iskola pincéjében lévő hőközpont a Hőszolgáltató vállalat tulajdona, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész negyedet kiszolgálja. A szerző felvétele
Az iskola pincéjében lévő hőközpont a Hőszolgáltató vállalat tulajdona, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész negyedet kiszolgálja. A szerző felvétele
Ha nem történik valami újabb váratlan fordulat, akkor az Ady lícem diákjai az idei telet is hidegben lesznek kénytelenek átvészelni. „A kialakult helyzetért nem az iskola felelős, mégis mi vagyunk azok, akik az egészet elszenvedjük” – fogalmazott Ciubotariu Éva aligazgató.

A nagyváradi Ady Endre Líceum fűtésrendszerét a hetvenes években építették ki, tehát lassacskán ötven évesek, és azóta nem végeztek főjavításokat rajta. Ezt Ciubotariu Éva, az iskola aligazgatója mondja, hozzátéve, hogy ő harmincöt éve tanít az iskolában, és nem emlékszik arra, hogy bármikor is főjavításokat végeztek volna a fűtési rendszeren. „Mikor kellett volna cserélni ezeket a csöveket, mert biztos nem száz évre szól ezeknek a vezetékeknek a garanciája” – fogalmazott. A továbbiakban elmondta, hogy amikor a váradi önkormányzat átadta az iskolát és a telket az orsolyita rendnek, akkor a már rossz állapotban lévő fűtésrendszert is átadta, tehát az ingatlannal együtt a problémát is átdobta az új tulajdonosnak, mely néhány évvel ezelőtt a nagyváradi római katolikus püspökség lett. Csakhogy az iskola pincéjében lévő hőközpont a Hőszolgáltató vállalat tulajdona, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész negyedet kiszolgálja.

Ki a csőtulajdonos?

Ezt az információt erősítette meg Dan Crețu, a Hőszolgáltató vállalat szóvivője is, hozzátéve, hogy nemcsak a hőközpont, hanem a hővezetékek egy része is a vállalat tulajdonában van, más részei – alapvetően azok, amelyek az épület alatt futnak –, a római katolikus püspökség tulajdonában vannak. A szóvivő lapunknak kifejtette, hogy valóban, az iskola pincéjében lévő hőközponttól nemcsak az iskolát, hanem az egész környéket ellátják fűtéssel. Hozzátette, hogy van egy nagy hálózatfelújítási projekt, amelynek keretében modernizálják a Bémer tértől a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcáig a fűtésrendszert, melynek során az Ady pincéjében lévő hőközpontot kiiktatják, és minden ingatlan, így az Ady suli épülete is külön hőszolgáltató modult fog kapni, ami azt jelenti, hogy az iskola udvarán lévő mellékvezetéket is felszámolják. Ezért nem logikus, hogy most egy olyan vezetéket újítsanak fel, amit később amúgy is megszüntetnek, fejtette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy az említett a munkálatot egyetlen nyáron el lehetne végezni, de az nagyon kevéssé valószínű, hogy a munkát ezen a nyáron elkezdenék, hiszen még a közbeszerzést sem írták ki.

Felelősséghárítás

Így azonban, míg ez a felújítás el nem kezdődik, eltelik még legalább egy téli szezon, amit az adysok biztosan hidegben kell majd átvészeljenek. Ezt szerette volna elkerülni az iskola, amelyik azok után, hogy márciusban kétszer is kipukkant az iskola udvara alatt futó hővezeték, több irányba is segítségért folyamodott. „Mi Magyarországra is mentünk fórumokon keresztül és a Bihar Megyei Tanácshoz is anyagi támogatásért fordultunk” – árulta el az aligazgató, majd hangsúlyozta azt, hogy az iskola vezetősége nem az épületben lévő fűtőtestek, fűtéscsövek javítására kért pénzt, hanem annak az iskola udvara alatt futó vezetéknek a javítására, amely nemcsak az iskolát, hanem az egész környéket ellátja. Ciubotariu Éva jelen volt a múlt heti nagyváradi tanácsülésen, amelyen megszavazták az Ady líceumra szánt megyei tanácsi pénz eltérítését, arra hivatkozva, hogy nem a város dolga a suli fűtésrendszerének a javítása. Ciubotariu Éva véleménye az, hogy „a város azt biztosan nem mondhatja, hogy neki ehhez semmi köze, hiszen az iskola vezetőtanácsában nem véletlenül van ott a helyi önkormányzatnak és a megyei tanácsnak is képviselője.” Az aligazgató szerint az iskolát működtető nagyváradi önkormányzat és az ingatlant tulajdonló római katolikus püspökség kell megbeszélje azt, hogyan kell ezt a problémát megoldani, ebben a helyzetben az iskola két tűz közé került. „Politikai csatatérré váltunk. A kialakult helyzetért nem az iskola felelős, mégis mi vagyunk azok, akik az egészet elszenvedjük” – fogalmazott.

Pap István