Az iskola az életre való nevelés helyszíne is

Az iskola az életre való nevelés helyszíne is
A legtehetségesebb és a legjobban tanuló diákokat jutalmazták meg június 21-én, pénteken a nagyváradi Ady Endre Líceum tanévzáró ünnepségén, ugyanis elérkezett a számvetés ideje, a munka, a tanulmányi eredmények kiértékelése. Kijelenthetjük: ezúttal is kitűnő eredmények születtek az Ady Endre Líceumban.

 

Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatónője köszöntötte a tanévzárón megjelent diákokat, tanárokat, szülőket. Ünnep ez az iskolában, hiszen mindazon diákok könyvjutalomban, oklevélben részesültek, akik jó tanulmányi eredményt értek el, vagy valamilyen más iskolai tevékenységben jeleskedtek. Volt mire büszkének lennie az alma maternek, hiszen a tanintézet diákjai 198 megyei és regionális versenyen értek el nagyon jó eredményeket, illetve 308 díjat kaptak ezeken. Az adysok nemcsak a tanulásban jeleskedtek, hanem sokan közülük kiváló sportolók, a tánckör, a kórus, a Zabhegyező gyermekanimátorok, vagy más körök lelkes tagjai.

Ezen sokrétű tevékenység egy részét mutatták be a diákok egy rövid, ám annál tartalmasabb műsor keretében. A két ötödik osztály tagjaiból álló néptánccsoport élvezetes programját Forgács Zsombor tanította be, majd következett az iskola kórusa remek népdalfeldolgozásokkal. A kórus működése, fellépései Buna Boglárka tanárnő munkáját dicsérik. Igazi üde, dinamikus színfoltja volt a programnak Nagy Molnár Eszter magával ragadó előadása a szintetizátoron. Csak dicsérni lehet az aktív, feladatot vállaló tanulók műsorát.

Felvállalni a közösségi gondokat

Tóth Márta igazgatónő ünnepi beszédében a pedagógusok és szülők együttműködésének fontosságát hangúlyozta, de a jó eredmények eléréséhez feltétlenül szükség van a diák jóhiszemű, nyitott elfogadására mindannak, amit a tanár kér tőle. A líceum közel 900 diákja közül sokan megértették azt, hogy az iskola nem a mindennnapi tortúra helyszíne, hanem az életre való nevelésé. Az iskolában rendet, fegyelmet, pontosságot is lehet tanulni, elvégezni a ránk szabott feladatokat, elsajátítani azt, hogy miként kell egy közösségben együtt dolgozni, egymást elfogadni, de ugyanakkor a véleményünket is nyíltan kimondani. Ehhez a munkához a tanulás mellett az iskolán kívüli tevékenységeket is hozzá kell sorolni, s ennek keretében nagyon fontos az önkéntesség gyakorlása, megismerése. A diákoknak fel kell vállalniuk a közösség problémáit is.

Az igazgatónő azt kívánta a diákoknak, hogy maradjon meg a lankadatlan érdeklődésük, a pihenés mellett a vakációt hasznosan töltsék el, olvassanak, sportoljanak is.

Biró Rozália szenátor asszony Gubcsi Lajos író Ex libris-díját adta át Tóth Mártának, amely egy hatkötetes díszkötésű sorozatból áll. A könyvek bemutatják a különféle magyar régiókat a Kárpát-medencében. A politikus elmondta: pályázaton hét Ex libris-díjat nyertek el, ebből most egyet az Ady Endre Líceum kapott meg. A szenátor egyben megköszönte a pedagógusoknak, hogy áldozatos munkájuk által építik a holnapot, kifejtve azt, hogy az Adyban valóban egy családban élhetnek, tanulhatnak a gyermekek.

Az ünnepélyes tanévzáró a legjobb tanulmányi eredményeket elért diákok jutalmazásával fejeződött be.

Rais W. István