Az irodai munka veszélyei

Egy orvosokból álló német csapat tanulmányban figyelmeztetett a munkahelyeken ránk leselkedő veszélyekre. A csoport vezetője, dr. Armin Windel munkavédelmi szakértő szerint csaknem minden gondot okozhat, például a rossz testtartás vagy az irodai székünk rossz beállítása. Gyakran változtassunk pozitúrát, minél többször álljunk fel, tegyünk egy pár lépést. Lássuk, mi mindent tehetünk még!

Állítsuk be, legyen mintegy ötven centire tőlünk, a síkja legyen párhuzamos az ablakéval, nehogy a képernyőn tükröződjenek nem kívánt fények. A szemet egyszerű gyakorlatokkal pihentethetjük. Néha nézzünk ki az ablakon, máskor pillantásunkkal írjunk szavakat a levegőbe, mindez ellazítja a fáradt szemizmokat.

Meglepő módon egészségi kockázatot jelenthetnek a nyomtatók is, növelik az iroda porterhelését, és irritálják a légutakat. A gyakran használt nyomtatókat és másolókat a freiburgi egyetem szerint érdemes a munkatermen kívül üzemeltetni. A klímaberendezések megfelelően rendszeres kontroll nélkül „importálhatnak” bizonyos csírákat és baktériumokat. De sok dolgozóra mindenképpen negatív pszichológiai hatásuk van: ahol nem lehet beállítani a szoba hőmérsékletét, ráadásul ablakot sem lehet nyitni, ott mindig akad, aki ezt megsínyli.

A jó levegő kulcskérdés. Jobb a gyakori teljes szellőztetés, mint az állandóan kiakasztott ablak. A tartós huzat kerülendő. A növény gyakran hangulatjavító. Némelyik még a levegő szűrésére is alkalmas. De vigyázat: nem megfelelő kezelés esetén jön a penész! A doktorok egyetértenek abban, hogy az egyik legnagyobb munkahelyi veszélyforrás a kolléga. A lipcsei egyetemen félelmetes statisztikát gyűjtöttek össze arról, hogy német földön évente hány tartós depresszióhoz és hány öngyilkossághoz vezet a rossz munkahelyi kapcsolat. Orvosi tény, hogy valamennyi szünet kihasználása az egészség megőrzésének egyik kulcskérdése. Ez az óránként javallott tízperces munka közbeni leállásra éppúgy vonatkozik, mint a teljes hétvége tartalmas eltöltésére.