Jegyzet

2021.05.01. 14:29

Az okos kütyü besegít

Tóth Ágnes

Örülök, hogy feltalálták a számítógépet, hogy fejlődik a technika és nagy segítségünkre van, ám néhány túl okos kütyü inkább hátráltat, főleg az írásban, és sokszor megviccel, mert ő mindent jobban tud, mint amit le szeretnék írni. Ő produkálja a modern technika szóvívmányait. Mondok pár példát is, hogy lássák, miről beszélek.

Valaminek az „előírás” szabályait keresem, és a Google-fejlesztés máris tanácsot ad, mint egy jó anyós, kijavítva az előírást „elírás”-ra.

Nos, nem tudom, hogy az elírásnak vannak-e szabályai, vagy sem, de az biztos, hogy el(s)írtam magam. Amikor pedig a fiamnak üzenetet küldtem, hogy hozzon papírzsebkendőt, mert nagyon csorog az orrom, a szöveg visszaolvasva így szólt: Hozz zsepit mert nagyon csörög az órám. És ez nem vicc, nem én találtam ki, hanem a technika csodája.

A laboratóriumi vizsgálatra való bejelentkezésen is megviccelt kütyü őméltósága, ugyanis nem tetszett neki a személyi igazolványomban szereplő Agneta név, és ahogy a nővérke beírta a nevem első két betűjét, azonnal kijavította Angela-ra. Azóta sem tudom, hogy a kezembe adott véreredmény az enyém volt-e, vagy azé a Tóth Angeláé, aki ugyanazon a címen lakott.

Biztos mással is előfordul, hogy amikor gyorsan ír, nem mindig ellenőrzi a begépelt szöveget és emiatt félreérthető és megnevettető sztorik születnek, mert a magyar nyelv kiváló táptalajt biztosít a hasonló el(ő)írásokra, úgy, hogy minden tökéletesen érthető legyen, csak mást jelentsen. Mint ahogy a „sörözést” is „sorozás”-ra cserélte, ami, valljuk be, nem mindegy, s hogy mennyire nem, álljon itt egy kis eszmefuttatásom az elírt ékezetekről, amit anno az iskolásoknak írtam, felhívva a figyelmüket a helyesírás fontosságára. Ugyanis nem mindegy, hova teszik az ékezetet, mert egy hiba miatt teljesen más értelmet kap a szó. Most önöknek is leírom, hogy okuljanak belőle és mosolyogjanak egy kicsit.

„Nagyanyóról így ír Feri: Öreg fejét ősz háj fedi. Cipőt süt a kemencében, s mikor körmös lesz a kemény, ragyogóra kipucolja, egy szép keményseprő legény. Cipónk, mint a kerék, kerek, kérek egy falast, ha merek. Később nagyi déli álma, agyban látott deli alma. Decemberben, ha hó helyett hő hullna a magas égből, egy elírt ékezet miatt, nyár lenne a fagyos télből.”

Remélem, tanulságos volt. Most megyek „kütyülni”.

Vigyázzanak mag… nem magok-ra. Magukra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában