Az internet hatása a gyermekekre

Balla Annamária
Balla Annamária
A világhálónak vannak pozitív és negatív hatásai is, de az csak tőlünk függ, melyik válik hangsúlyosabbá. A cél, hogy az internetet eszközként használja a társadalom. A gyerekeket mindenképp óvni kell a rájuk leselkedő veszélyektől.

 

A Romániai Magyar Baptista Vasárnap Iskolai Szövetség (VISZ) szervezésében került megrendezésre március másodikán Szatmárnémetiben a VISZ Tavaszi Konferenciája. „Az internet hatása a gyermekekre” címmel meghirdetett konferenciára szatmári és szilágysági tanítókat, illetve szülőket is vártak a szervezők, tudtuk meg Szűcs Sándor lelkipásztortól. A konferencián előadást tartott Balla Annamária pszichológus, illetve Veress Efraim lelkipásztor. Szűcs Sándortól megtudtuk, a VISZ Szatmárnémeti mellett Nagyváradon és Székelyudvarhelyen is megszervezi a Tavaszi Konferenciát április hónap folyamán. A szombati konferenciát Szűcs Sándor lelkipásztor nyitotta meg, aki kihangsúlyozta a pedagógusok, nevelők szerepét a társadalomban, akiknek nemcsak a méltó bérezéséről kell gondoskodni, hanem lelkük tisztaságának megőrzéséről is, csak ezáltal lehetnek példamutató, értékteremtő személyek. Pardi Félixné Matild, a VISZ elnöke elmondta, a tanítók őszi találkozóján merült fel először az ötlet, hogy az internet hatásáról beszéljenek. A Tavaszi Konferencián jelen lévő személyeknek egy interaktív játékot találtak ki a házigazdák, melynek köze volt az internethez, illetve az internetezéshez.

 

Pozitív és negatív hatások

Balla Annamária nagyváradi pszichológus kérdésünkre válaszolva elmondta, az internet hozhat pozitív és negatív változásokat is a gyermek életébe, mindez attól függ, hogy az internet használ-e bennünket vagy mi használjuk a világhálót eszközként. A szakember elmondta, az internet kialakulásakor egy belső hálózat volt, mely egy zárt rendszerben osztott meg információkat, ám a technológia fejlődésével mindenki számára elérhetővé vált, ezáltal felgyorsult a kommunikáció és az információcsere is. Érdekességként elmondta, hogy a rádió 38 év alatt ért el 50 millió felhasználóhoz, a tévének 13 évre volt szükség, az internetnek 4 évre, az IPOD-nak 3 évre, a Facebook közösségi portálnak pedig 2 év elegendő volt ugyanezen teljesítmény elérésére. „Minden új technológia bevezetésétől féltek az emberek, ám a technika fejlődését nem lehet megállítani, akkor sem, ha van egy antitechnológiai elképzelés. A társadalmat nem lehet visszavinni az 150 évvel ezelőtti állapothoz, el kell fogadni, hogy a fejlődés megállíthatatlan. Csupán annyit lehet tenni, hogy az eszközöket mi használjuk, nem pedig az eszközök bennünket” – hangsúlyozta a pszichológus.

 

Van, ami nem változott

 

A rohanó világban sok szülő úgy gondolja, hogy a gyerekek alapszükségletei is megváltoztak, de ez nem így van, ez tévhit, mondja a pszichológus. A gyerekeknek ugyanúgy megmaradtak a biológiai, lelki-pszichológiai, szociális és szellemi szükségletei. Az óvodában vagy iskolában a mobiltelefon birtoklása, használata nem alapszükséglete a gyereknek, viszont ajánlott odafigyeli a gyerekre, az internetezési szokásaira, hiszen az internet hatására olyan mértékben kitágul az életterük, ami eddig egyetlen generációval sem történt meg. Korábban egy személynek maximum tizenöt barátja volt, most a Facebook hatására százas nagyságrendben beszélhetünk a barátok számáról. Ez egy csapda a gyerek számára, hiszen az a kép alakul ki benne, hogy része egy olyan dolognak, aminek valójában nem is része. Ha nem figyel a szülő kellőképp gyerekére, akkor eljutnak hozzá okkult vagy pornográfiai elemeket tartalmazó üzenetek, melyeket a gyerek nem tud megszűrni. Az is veszélyt jelent, hogy a számítógépes játékok során a virtuális világban üthetik, lőhetik egymást anélkül, hogy bárkinek is baja származna ebből, azonban a valós életben ez nem így van, ezért megfigyelhető, hogy a kisiskolások körében megnőtt a verbális és fizikai agresszió.

 

Internetfüggőség

Az internet is függőséget okozhat, hívta fel a figyelmet a szakember, aki elmondta, hogy a függő személyiségek, az alacsony szociális és érzelmi intelligenciával rendelkező személyek, az elszigetelt életmódot élő és a céltalanul az internet előtt ülő gyerekek a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Balla Annamária kihangsúlyozta, az internetfüggőség tüneteire – nyugtalanság, étvágytalanság, álmatlanság, fejfájás, fáradékonyság, elszigetelődés, depresszió, érzelmi sivárság, érzékenység, ingerlékenység – a szülők nagyon kell figyeljenek, és szükség esetén szakember segítségét kell kérni. A pszichológus azt tanácsolja, minden gyereknek legyen a szüleivel eltöltött közös tevékenysége, ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos szülő megtervezi a gyereke életét. „Pontosan meg kell határozni, mennyi időt töltsön a gyerek az internet és a tévé előtt. Én maximum egy óra internetezést ajánlok, mely idő alatt a házi feladat megoldásához szükséges információkat is le tudja tölteni a diák” – összegzett Balla Annamária.

 

Védett számítógépek

Veress Efraim lelkipásztor előadásában arról beszélt, hogy a számítógépeket le kell védeni. Erre alkalmasak a gyerekbarát védőrendszerek, melyek használatával a gyerek nyugodtan navigálhat az interneten, a szülő pedig biztos lehet abban, hogy semmilyen negatív hatás nem éri a gyereket. Kihangsúlyozta, a cél nem az, hogy a gyereket burokban neveljék a szülők, hanem a védelem biztosítása.