Az információ alapú társadalomban

Az információ alapú társadalomban
Szatmár megye -Vasárnap délután a Túrterebesi Áltlaános Iskola sporttermében a Szatmári Friss Újság által szervezett fórum egyik meghívott vendége Frigy Szabolcs iskolai tanácsadó.

Szakértőnk többek között a vidéki oktatás lehetőségeiről és annak határairól beszélt, érintette a tanulás szerepét, valamint az oktatás fejlődéséről is szó esett. Elmondása szerint kétféle szakember van: aki azt mondja, hogy „hát igen egy ilyen társadalomban élünk és meghatározza, hogy mi történik a vidéken” és akik azt mondják, hogy „nem szabad lebecsülni, amelyik diák akar tanulni, az tud tanulni akár vidéken születik, akár városon”. „Amiért elgondolkodtató a téma, hogy 10 évvel ezelőtt középiskolában vettük észre, hogy a vidéki gyermekek a középiskolát városon kezdték, aztán 5 évvel ezelőtt elkezdtek megjelenni az V. osztályban is a vidéki tanulók, két évvel ezelőtt pedig már I. osztályba felvételiztettem diákokat, illetve jelentkeztek vidéki gyermekek a városi iskolába, és már ott tartunk, hogy ma már az óvodába is bevisszük a gyermekeket vidékről” — magyarázta Frigy Szabolcs.

Fontos a kultúrális tőke

Információ alapú társadalomban élünk. Szakértőnk arra hívta fel a figyelmet, hogy két nagyon fontos fogalom van: az egyik kultúrális tőke, a másik anyagi tőke. „Arra értem, hogy az anyagi tőke, hogy építsünk nagy házat, legyen kocsink, legyen  mindenünk amit akarunk. És régen úgy nézett ki, hogy ez volt az első számú cél az életben és akinek volt anyagi tőkéje mindent elért. Ma egy picit talán színesebb a helyzet. Ma már azt mondják, hogy sokkal fontosabb a kultúrális tőke, ami a tudást jelenti” — folytatta szakértőnk.