ERDON Helyi hírek

2011.11.08. 09:14

Akik mennek — és ami marad

Hétfőn délben szokatlanul sokan jöttek el az Északi Színház vezetősége által meghirdetett sajtótájékoztatóra. A legújabb felmondások híre hozta őket? Vagy a válság, a botrány szaga?

Hétfőn délben szokatlanul sokan jöttek el az Északi Színház vezetősége által meghirdetett sajtótájékoztatóra. A legújabb felmondások híre hozta őket? Vagy a válság, a botrány szaga?

 

 

Stier Péter intézményvezető azzal a — sokak számára meglepő — kéréssel kezdte el a beszélgetést, hogy a helyi sajtó képviseletében megjelentek lehetőleg azt írják meg, ami a szóban forgó témával kapcsolatosan ezen a fórumon elhangzik, nem pedig „más helyről származó”, meg nem nevezett személyektől kapott információkat. Így elkerülhető számos félreértés, sőt az is, hogy mások becsületébe, emberi méltóságába gázoló, valótlan állítások lássanak napvilágot. Majd kifejezte afölött érzett örömét, hogy annyian érdeklődnek az itt történtek iránt és szomorúságát, hogy ez a jelenség nem a pozitív előjelű történések, hanem egy várható botrány előjeleire következik be. Ugyanakkor tisztázta, miért került sor erre a tájékoztatóra most és nem egy héttel korábban: Keresztes Attila társulatigazgató a lengyelországi Katowicében rendezett.

Nevezett ezután felvázolta a társulat négy népszerű színésze távozásának körülményeit és azok valós vagy vélhető okait — bár, mint bevallotta, ezek egy részét ő maga sem ismeri.

— Minden emberileg lehetségeset megpróbáltam, hogy a képtelen körülményeken javítani, az embereknek méltó megélhetést biztosítani képes javadalmazást garantálni tudjak, de mindenütt azt a választ kaptam: a törvény az törvény. Való igaz, hogy ennek a színháznak a költségvetése országos viszonylatban a legkisebbek közé tartozik és minden előadás költségeit nekünk kell kigazdálkodni, egy szatmári színész fizetése pedig csupán töredéke a más társulatokhoz szerződötteknek. Az is, hogy keményen dolgoztak. De természetesnek vettem, hogy megértik: éppen azért kell többet dolgozni, mert anyagi gondjaink vannak, így fordulhat jobbra minden.

 

Ki miért ment el?

Amikor Csíki Orsolya és Nagy Antal mentek el, nem győzték hangoztatni, mennyire sajnálják, hogy erre kényszerülnek és csupán a pénz miatt teszik. De Nagy Csongor — akit a barátomnak tartottam s talán annak tarthatom egyszer még — titokban tartotta felmondási szándékát és még ma sem tudom, miért megy el. Méghozzá így, évad közben, amit csak nagyon súlyos esetekben szabadna, hisz minden ilyen változás a közönségen csapódhat le. A szatmáriak pedig megérdemlik, hogy teljes értékű előadásokat láthassanak, a színház anyagi nehézségeitől és a felmondások számától függetlenül. Szerencsére sikerült megoldani helyettesítését: a budapesti Pindroch Csaba vállalta el, hangsúlyozva, hogy nála a pénz nem számít.

Rappert Gábor már etikusabban járt el: megígérte, hogy vállalja meglévő előadásai továbbjátszását. Felmondását azzal indokolta, hogy nem kapta meg a számára megfelelő szerepeket. Ez megint képtelenség, hiszen csupán az elmúlt évadban tíz komoly, jelentős szerepet játszott nagy sikert hozó, sokszor díjnyertes darabokban.

Velem lett volna bajuk? Felajánlottam, ha igen, inkább én megyek el, ők maradjanak! Mindenképpen távozni akartak. Nagy Csongor 14, Rappert Gábor 21 itt töltött év után.

Amikor ideszerződtem, egy mélyrepülésben lévő, szakmai szempontból leírt színházat vettem át. Két év alatt hét előadást rendeztem, a színészektől is sokat követeltem — de azért, hogy tudjunk előbbre jutni, jó szakembereket meghívni, szakmai fórumokon sikerrel szerepelni.

Mindenesetre: ha rosszul is esik, ez nem a világ vége. Ide jöttek és mentek is el innen színészek, rendezők, közöttük kiemelkedő egyéniségek is — de a színház maradt, marad. November 22–től pedig székelyföldi turnéra (Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Gyergyószentmiklós–Marosvásárhely) megyünk a Chicagóval, a Chioggiai csetepatéval és a Kék csodatortával.

Báthory Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!