Az infláció mind megette

Az infláció mind megette
Szatmár megye – A Statisztikai Hivatal adatai szerint Szatmár megyében szeptemberben csupán 3 lejjel nőttek a nettó átlag fizetések, azonban az infláció el is vitte az emberek zsebéből ezt a többletet.

Csupán 3 lejjel kerestünk többet szeptemberben augusztus hónaphoz viszonyítva — derül ki a Szatmár Megyei Statisztikai Hivatal adataiból. Megyénkben a bruttó átlagfizetés szeptemberben elérte a 1052 lejt, a legnagyobb fizetést, 1163 lejt a különböző szolgáltatásokat végzők viszik haza, őket követik a mezőgazdaságban, erdészetben, illetve haltenyésztésben dolgozók, akik 1085 lej bruttó jövedelemre tettek szert, az iparban és az építkezéseken dolgozók az utolsók között vannak, 973 lejjel. A nettó fizetések átlagban elérték a 799 lejt, ami 0,4%–os növekedést jelent augusztus hónaphoz viszonyítva, azonban ez valós értékben csak 3 lejt jelent. A legrosszabb nettó jövedelmi átlaggal, 750 lejjel, az iparban és az építkezéseken dolgozók rendelkeznek, a legjobban megfizetettek pedig — 866 lejjel — a különböző szolgáltatásokban dolgozók.

Éldegélünk

Ugyanezt az értéket érte el a január 1. – szeptember 30. között mért  infláció is, ami szintén 0,4%–os volt. Különbőző ágazatokra lebontva az infláció ebben a periódusban 0,6%–os volt az élelmiszertermékeknél és a szolgáltatásoknál 0,2%–os más termékeknél.

Gugulya–Hégető Lóránd