Az IMF-nek nem jönne jól még egy kudarc

A Nemzetközi Valutaalap (IMF )a román államháztartás számos hiányossága fölött szemet húny, hogy megegyezhessen a román kormánnyal, ugyanis nem szeretné, ha újabb kudarc érné – fejtette ki Lakatos Péter parlamenti képviselő.

A romániai gazdasági helyzet idei első félévének elemzésével kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Lakatos Péter, az RMDSZ parlamenti képviselője. A 2010 év első félévének adóbevételei 2,4 százalékkal csökkentek a tavalyi év hasonló periódusához képest, ezen belül a profitadóból származó bevételek 5,4 százalékkal csökkentek, tehát a cégek bevétele is zsugorodik, ami azt jelzi, hogy még mindig tart a gazdasági válság. Ezzel szemben a kiadások 6,4 százalékkal nőttek, tehát a hiány is növekszik – tudtuk meg a képviselőtől. Uagyakkor a helyi közigazgatási egységekhez történő pénzátutalásokat a kormány jórészt nem valósította meg, így a helyi önkormányzatok adósságai is növekednek. Lakatos szerint gazdasági téren az egyetlen pozitívum az, hogy csökkentek a személyzeti költségek, de az még kérdés, hogy ez a folyamat merre fog haladni a közeljövőben.

 
Trükközés
 
Az RMDSZ-es politikus tenapi sajtótájékoztatóján beszélt a Nemeztközi Valutaalap és a román kormány tárgyalásairól, kifejtve azt, hogy a kedvezőtlen gazdasági mutatók ellenére sikerült a két félnek megegyeznie. Lakatos szerint a román kormány az év végéig akarja húzni az időt, addig nem kívánja ismerteteni a valós állapotokat, hogy még az idén megkapja az IMF-től a következő két hitelrészletet, míg az IMF azért húny szemet e hiányosságok fölött, mert még egy kudacot nem szeretne megélni. Magyarországgal ugyanis megszakadtak a tárgyalások és nem született megegyezés IMF és a magyar kormány között, ami nem vet kedvező fényt a pénzintézetre. Jelenleg a román kormány azt a trükköt alkalmazza, hogy az állam adósságállományát nem tünteti fel azt a kiadási oldalon, így az államháztartási adatok kedvezőbbnek látszanak a valóságosnál, ugyanakkor a helyi önkormányzatoknak megtiltja azt, hogy ezek ugyanezzel a trükkel éljenek. Az IMF pedig úgy tesz, mintha ezt nem venné észre, csak azért, hogy megegyezhessen Romániával, magyarázta a képviselő.
Majd a kormánynak a a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)  szemben vállalt kötelezettségeiről szólva Lakatos elmondta, hogy a kormány már augusztustól megadóztatná a nagy vagyonokat, de szerinte ebből az év végéig semmi nem lesz. Ugyanakkor a bértörvény is kész kell legyen őszre, csakhogy ez is problematiukus, különösen Traian Basescu államfő okfejtése, aki a tanári munkát az orvosi munkával hasonlítja össze, és a két szakmát egymáshoz viszonyítva állapítaná meg az orvosok és a tanárok bértábláját. „Ilyen összehasonlításokat nem lehet tenni” – szögezte le Lakatos. A parlamenti képviselő elmondta, hogy nem igaz az, hogy jövőre visszafizetik a bérekből az idén levont 25 százaléknyi pénzt, mert akik ezt állítják, nem veszik figyelembe a IMF-fel szemben vállalt kötelezettségeket, ráadásul 2011-ben Romániában nem ér véget a gazdasági válság, úgyhogy nem lesz honnan visszafizetni ezt a 25 százalékot. A jelenlegi helyzetben Lakatos szerint az elfogadható álláspont az lenne, ha a kormány megértetné az IMF-fel azt, hogy egyezzen bele abba, hogy Románia növelhesse az államháztartási hiányát. Emellett a kormány ki kellene egyenlítse államadósság-állományát, vagyis ki kellene fizetnie tartozásait a magáncégeknek. Most ugyan az egészségügybe belepumpáltak forrásokat, hogy az egészségügyi intézmények kiegyenlítsék tartozásaikat, de az államnak közvetlenül a magáncégeknek való tartozásait is ki kellene fizetnie, még akkor is, ha ezzel az államháztartási hiány hét százalék fölé szökik. Arra a kérdésünkre, hogy a  Magyarországon bevezetendő bankadó alkalmazható lenne-e itthon is, Lakatos azt válaszolta, hogy Magyarországgal ellentétben Romániában még mindig válság van, ráadásul nem biztos, hogy ez ez intézkedés a várt eredményt hozza majd Magyarországon, hiszen a bankok különböző illetékek alkalmazásával az ebből az adóból származó bevételkieséseket is a lakosságra háríthatják majd át, ráadásul a pénzintézetek is értenek ahhoz, hogy adataikat „kozmetizálják” annak érdekében, hogy minél kevesebb bankadót kelljen befizetniük.
 
Papírhegyek
 
Lakatos Péter azt is nehezményezte, hogy a közigazgatási reform örve alatt csak még tovább birokratizálják az országot. Ennek legújabb példája az Adó Törvénykönyvét kigészítő 58/2010 számú alkalmazási módszertan, mely kimondja többek között azt, hogy a nem állandó keresettel rendelkező, ideiglenes jövedelemre szert tevő személyek kötelesek nyilatkozatot letenni mind az egészségbiztosítónál, mind a munkaügyi hivatalnál, sőt akkor is nyilatkozatot kell tenni, amikor az illető már nem tesz szert ezekre a jövedelmekre. Ez végeláthatatlan sorokat, hatalmas bürökráciát, fölösleges energia-  és időpazarlást fog eredményeznit, és még az a probléma is felvetődik, hogy az ezáltal keletkező  hatalmas papírhegyet hol fogják tárolni. „Magyarországon egy telefonnal, vagy egy emillel el lehet intézni ezeket, nálunk pedig ennyire elbonylítjuk a dolgokat” – jelentette ki Lakatos, aki ígéretet tett arra, hogy amikor ez a sürgőségi kormányrendelet a parlament elé kerül, ő  minden erejével azon lesz, hogy megváltoztassák ezeket a kitételeket.
 
Pap István

Címkék: , , ,