Az igazságügyi törvények módosítása volt a fő téma

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Klaus Iohannis államfő
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Klaus Iohannis államfő
A romániai igazságügyi törvények módosítása képezte a Klaus Iohannis államfő és az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans közötti mai megbeszélés fő témáját – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

A közlemény értelmében az egyeztetésen Timmermans méltányolta a Románia által a korrupció elleni küzdelem terén elért eredményeket, illetve azt, hogy a román társadalom egyre inkább támogatásáról biztosítja a jogállam értékeit, ,,ami azt jelzi, hogy az állampolgárok modern, európai országot, tisztességes igazságszolgáltatást és kiegyensúlyozott társadalmat szeretnének”. Az EB első alelnöke hozzátette, nem vonja kétségbe a hazai igazságszolgáltatás függetlenségét, ,,az utóbbi időben az igazságügyi rendszert ért támadások azonban rossz színben tüntetik fel Romániát”.

Fő téma

Az egyeztetés fő témáját az igazságügyi törvények módosítása és a korrupció elleni küzdelem folytatása képezte – mutat rá a közlemény, amely szerint Iohannis elnök biztosította Timmermanst, hogy továbbra is elkötelezett marad a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc támogatása mellett.

,,Az igazságügyi törvények kapcsán az elnök megjegyezte: szeretné, ha javítanának ezeken, a román állampolgároknak ugyanis az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítő, a jogállam működését garantáló, jó törvényekre van szükségük” – idézi a közlemény Iohannist, aki arra is rámutatott az egyeztetésen, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség tevékenységének hatékonysága nem vonható kétségbe.

www.agerpres.ro