Az igazságügyi miniszter szerint a képviselőház egy, a 2016/6-os rendeletet elutasító törvénytervezet elfogadására készül

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Amennyiben a parlament elfogadja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az ügyészségek közötti megállapodások aláírását és közös operatív csapatok létrehozását lehetővé tevő, 2016/6-os kormányrendeletet elutasító törvényt, fennáll annak a lehetősége, hogy felül kell majd vizsgálni minden olyan dossziét, amelyekben a SRI és az ügyészségek alkotta vegyes csapatok gyűjtötték a bizonyítékokat – állítja Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető egy kedd esti televíziós műsorban hangsúlyozta, a 2016/6-os rendeletet a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány kezdeményezte 2016. március 9-én, másnap a tervezet megkapta a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) és a SRI jóváhagyását, és szintén 10-én elküldték a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) is, amely szintén kedvezően véleményezte azt, erre azonban csak március 24-én került sor, és a kormány már 11-én elfogadta a rendeletet. A CSM véleményezése konzultatív jellegű, de kötelező kikérni azt, és időt kell adni a testület számára, hogy megtárgyalja a tervezetet – fogalmazott Toader.

A miniszter hozzátette, tudomása szerint a képviselőház egy, a 2016/6-os rendeletet elutasító törvénytervezet elfogadására készül. Ebben az esetben – magyarázta Toader – meg kell majd szabni azt is, hogy a rendelet jogkövetkezményeit is megszüntetik-e vagy sem. Ha a törvényhozó úgy dönt, hogy a jogkövetkezményeket nem tartja fenn, minden olyan lezárt dossziét, amelyben a 2016. március 11-étől hatályba lépett rendelet alapján alakított vegyes operatív csapatok gyűjtötték a bizonyítékokat, felül kell vizsgálni – mondta.

Megszólalt az ügyben kedd este Dacian Cioloş volt miniszterelnök is. Elmondása szerint a rendeletet azon alkotmánybírósági döntés nyomán fogadta el a kormány, amellyel megtiltották, hogy a titkosszolgálat végezze a lehallgatásokat bizonyos büntetőügyekben. “Fennállt a veszélye annak, hogy amint az alkotmánybírósági határozat érvénybe lép, számos ügyben, köztük több korrupciós ügyben is, leáll a nyomozás. (…) Ezért fontos volt, hogy a kormány előálljon egy olyan alternatívával, amely szem előtt tartja az alkotmánybíróság döntését. (…) Ezért mi nagyon gyorsan, de átláthatóan dolgoztunk ezen a rendeleten” – magyarázta a volt kormányfő, hozzátéve, hogy a CSM írásos véleményezése valóban a rendelet elfogadása után érkezett, előtte azonban a CSM “1-es szakbizottsága” elvi beleegyezését adta a jogszabályhoz.

Cioloş rámutatott, tudomása szerint a szenátus elfogadta a rendeletet jóváhagyó törvénytervezet, amelyről most a képviselőháznak is szavaznia kell.

“Másfél évvel azután, hogy a kormány elfogadta a rendeletet, a parlament vagy az igazságügyi miniszter felébred, és azt állítja, hogy problémák vannak vele. Miért? Hogy újabb törvényi, eljárásbeli kiskaput találjanak, hogy megakadályozzák a bizonyos politikusok szabadságát veszélyeztető dossziék lezárását” – adott hangot véleményének Cioloş.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök erre reagálva kifejtette, a 6-os rendelet indoklásában az említett alkotmánybírósági határozatra hivatkoznak ugyan a kezdeményezők, de a rendelet több olyan törvényen is módosít, amelyeknek nincs közük a taláros testület döntéséhez. “Ezt a rendeletet azért adták ki, hogy a Román Hírszerző Szolgálatot a taktikai mezőn tartsák” – fogalmazott Dragnea, hozzátéve, kedd esti nyilatkozataival Cioloş bebizonyította, hogy a “hírszerző szolgálatok bábja maradt”, és nem tudja, mit írt alá 2016-ban.

www.agerpres.ro