Az igazságügyi miniszter a legfőbb ügyészről és a korrupcióellenes főügyészről: nem sugalltam nekik, hogy mondjanak le tisztségükről

Tudorel Toader igazságügyi miniszter
Tudorel Toader igazságügyi miniszter
Sem Augustin Lazăr legfőbb ügyésznek, sem Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésznek nem sugallta, hogy mondjanak le tisztségükről – nyilatkozta hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

“Nem sugalltam nekik, hogy mondjanak le tisztségükről. Ugyanakkor felkértem mindenkit, hogy ne kezdjenek találgatásokba a téma kapcsán. Bárki bármikor benyújthatja a felmondását, senkit nem lehet arra kötelezni, hogy akarata ellenére dolgozzon. Nem azt mondtam, hogy ezt muszáj megtenniük, én csak felemlegettem a munkatörvénykönyv egyik intézményét” – fogalmazott a miniszter hétfői sajtónyilatkozatában.

Tudorel Toader hozzátette, legtöbb két héten belül találkozni és tárgyalni fog Augustin Lazărral, illetve Laura Codruţa Kövesivel, majd szakmai és menedzseri tevékenységük kiértékelését követően dönt a további lépésekről.

Arra a kérdésre, hogy politikai nyomásra kezdeményezi-e a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze tevékenységének kiértékelését, a tárcavezető azt mondta, hogy teljes függetlenséget élvez munkája során.

“Nem, biztosíthatom önöket afelől, hogy nem volt és továbbra sincs szó semmiféle nyomásgyakorlásról. Teljes függetlenséget élvezek igazságügyi miniszteri tevékenységemben, ez mind az államtitkárok kinevezése, mind a minisztérium szervezeti felépítésének meghatározása tekintetében érvényes” – mondta Toader.

www.agerpres.ro