Az igazgatóság elköltözött, az APIA marad

Az igazgatóság elköltözött, az APIA marad
Szatmár megye – Keddig még benyújtható az állattenyésztési támogatási kérvény. A Szatmár megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság hétfőtől a volt állatkórház területén szolgálja ki a lakosságot.

A Szatmár megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság a szatmárnémeti székhelyét a Széchenyi utcából a Lacrimioarei utca 37. szám alatti épületbe tette át (a volt állatkórház területe), oda, ahol a Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszer–biztonsági Igazgatóság működik. A már ismert 0261/712715–ös és a 0261/710064–es telenfonszámon, továbbá az: executiv­@dadr-sm.ro drótpostacímen érhető el. Faxszáma: 0261/715350. Továbbra is a Széchenyi utcai székházban működik a Szatmár megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal, illetve a Szatmár megyei Vidékfejlesztési és Halászati Támogatás–folyósítási Hivatal, de már a Szatmár megyei Mezőgazdasági–életjáradék Iroda szintén el fog költözni a jövő hét folyamán a Lacrimioarei utcába.

Növekedhet a szubvenció

Az agrártárca alárendeltségében működő intézmények közül a Szatmár megyei Mezőgazdasági Támogatás–folyósítási és Intervenciós Központ a szóbeszéddel ellentétben szintén az eddigi, batizi úti székehelyén fog üzemelni Szatmárnémetiben. Az állatok darabszám szerinti támogatási kérvényeit továbbra is ide is be lehet nyújtani, illetve a vidéki APIA–irodákba. Itt említjük meg, hogy a kérvényezési határidő  július 15–én, azaz jövő kedden jár le, ajánlott tehát igyekezni. Mert, amint érdeklődésünkre Burzo Calin mérnök, osztályvezető elmondta, a tehéntartóknak, a 2007–es évihez képest csak a mintegy 65 százaléka nyújtotta be eddig az igénylést: 3500 farmer összesen 22 000 darabra. Tavaly mintegy 5500–6000 kérvényt iktatott a megyében az APIA, és a farmerek 30 000 darab szarvasmarhára kértek támogatást. Pedig a támogatás mértéke vélhetőleg nőni fog, bár egy jogszabály a tavalyi, 490 lejes értékben állapította meg a támogatás darabonkénti mértékét. A támogatási keret ugyanis nőni fog, s ha az állatlétszám, amelyre a farmerek a támogatást igényelték kisebb lesz a tavalyinál, az egy darabra eső szubvenció növekedni fog.

Bódi Sándor