Az Idősek Világnapját ünneplik

Nagvárad – Az Idős Korúak Bihar Megyei Tanácsa a Nagyváradi Szociális, Közzösségi Hivatallal közösen október elsején 14 órától ünnepséget szervez a Nagyváradi Filharmóniánál.

Október elsejét az Egyesült Nemzetek 1990 december 14-én kelt határozatával nylvánították az Idősek Világnapjává abból a megfontolásból kindulva, hogy ezzel elismerjék az idős személyek  hozzájárulását a társadalom fejlődéséhez. Ezen a napon illik egy jó szóval, egy kis ajándékkal köszönteni a hamadik korban lévő rokonainkat, családtagjainkat, nagyszüleinket, ismerőseinket. Ők azok, akik felneveltek, elindítottak benünket az életben, s akiknek többsége az ünnepek elmúltával létminimumon élnek, megalázottan állnak sorba orvosságért a gyógyszertárak és orvosi rendelők előtt, akik aprópénzüket számolgatják, mert nyugdíjukból nem hogy méltó életfeltételekre, de még a közköltségre sem telik.

– 1990-től napjankig egyetlen kormány sem fordított elég figyelmet az idősek gondjaira, bár mindig igérgettek, semmit sem tettek, tesznek. Pedig elvárnánk, hogy a munkánkkal létrehozott anyagi javakból mi is részesüljünk legalább oly mértékben, hogy biztosítva legyen a méltó öregkor. Minden hozzám hasonlónak, korombelinek sok egészséget, boldogságot kivánok kedveseik körében, hogy még hosszú évekig megünnepelhessék október elsejét, áll az Idős Korúak Megyei Tanácsának elnöke, Mihai Hovorca által lapunkhoz eljuttatott közleményben.