Az idősek érdekében

Az idősek érdekében
Németországi alapítvány által támogatott egy éves önkéntes képző program ért véget Szatmárnémetiben. A CARITAS hosszú évek óta foglalkozik házi beteggondozással.

Németországi alapítvány által támogatott egy éves önkéntes képző program ért véget Szatmárnémetiben. A CARITAS hosszú évek óta foglalkozik házi beteggondozással, és a tapasztalat azt mutatta, hogy a rendszeres orvosi ellátás mellett az időseknek szükségük van arra, hogy elkísérje őket valaki az orvoshoz vagy a gyógyszertárba, segítséget nyújtson a bevásárálásban, a háztartásban vagy éppen kellemes társaságot nyújtson sétálás közben. A három fázisban lezajlott önkéntes képzés alatt a az öt Szatmár megyei házi beteggondozói központban (Szatmárnémeti, Nagykároly, Erdőd, Mezőpetri, Alsóhomoród) kerekasztal megbeszélések keretében hívták fel a lakosság figyelmét az idős és beteg emberek szükségleteire, de egyházi csoportok segítségét is kérték az önkéntesek kiválasztásában. A harmadik fázis jelentette a tulajdonképpeni képzést, amely alapvető tudnivalókat tartalmazott a házi gondozás fogalmaival kapcsolatban, de az érdeklődő önkéntesek egy két napos képzés keretén belül mélyebb ismeretekre is szert tehettek. A képzésben részt vett 28 önkéntes folytatja a munkát ebben az évben is annak ellenére, hogy a program véget ért.

A CARITAS munkatársai szeretnék, ha minél többen csatlakoznának az önkéntesekhez. Korhatár nincsen. A programban 15 éves volt a legfiatalabb résztvevő, és nyugdíjasok is szép számmal akadnak. A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közösségünknek felelőssége van az idős emberekkel szemben.

A Szatmárnémeti CARITAS Szatmár megye mellett Máramaros megyében is létrehozott három beteggondozói központot. Ezek Nagybányán, Máramarosszigeten és Visón működnek. A két megyében a tavalyi évben több mint 800 esetben nyújtottak közvetlen segítséget az állandó munkatársak és az önkéntesek. Országos szinten a CARITAS 18 ezer esetben esettel foglalkozott, és ez több mint 2 és fél millió féle különféle szolgáltatást jelentett a bevásárlástól a sebek ellátásán át a felolvasásig.

 

Házi beteggondozói központÖnkéntesek száma
Szatmárnémeti4
Nagykároly6
Mezőpetri3
Alsóhomoród12
Erdőd3