Az időjárás kissé átrendezte a szalacsi falunapot

Az extrém motorosok bemutatójába Adriennt is bevonták. Fotók: Rencz Csaba és Szűcs György
Az extrém motorosok bemutatójába Adriennt is bevonták. Fotók: Rencz Csaba és Szűcs György
Az időjárás némiképp átrendezte a 21. szalacsi napok műsorát vasárnap este, de végül minden programra sor kerülhetett. Idén is volt nagy sikerű motorosbemutató.

Vasárnap reggel is egy újabb, hőségtől terhelt napra ébredhettek a szalacsiak is, amikor a 21. falunap programja aszfaltrajz-versennyel indult. Gergely Irén tanárnő és Szántó Judit tanítónő szervezők két témát ajánlottak a gyerekeknek: az elemisták kedvenc mesehőseiket jeleníthették meg, a nagyobbak pedig azt, hogy miért is szeretik szülőfalujukat. Első helyezett lett megosztva Beke Beatrix és Nagy Regina, második Pál Evelin, harmadik Varga Réka, különdíjas Nagy Csilla. A régi iskola épületében idén is meg lehetett nézni a Lovász Julianna népművészeti gyűjteményéből rendezett kiállítást, a déli és kora délutáni órákban pedig a templomok népesültek be (a római katolikusok búcsúünnepségének részleteire visszatérünk). Délután az RMDSZ-székhelyen asztalitenisz bajnokságot tartottak, a 12 asztalhoz álló közül első lett Sajó Gergő, második Sajó Balázs, harmadik Juhász Arnold. A gyerekeket a délután folyamán úgynevezett gyereksarok várta, ami persze nem azt jelentette, hogy a sarokba állították őket, sőt, a központi park jobb oldalán mindenféle foglalkozásokon, játékokon vehettek részt. Mindeközben a kultúrházban előbb a helyi cserkészek ifjúsági színjátszó csoportja adta elő Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című elbeszélő költeményének rövidített változatát (az előadás sajnos kimaradt az előzetes programból), a fiatalok után pedig Mocsár Irén és Bulcsu László tartott egy-egy előadást, melyek közös pontja volt, hogy Szalacs 950 éves múltjáról szóltak.

Motorosok bemutatói

A második előadás végén már motorzúgás szűrődött be a kultúrházba, jelezve, hogy kezdődik a központi tér átellenes oldalán, a tűzoltószertár mellett kialakított pályán a quad- és crossmotor-bemutató. Akárcsak tavaly, szalmabálák jelezték a kanyarokkal, ugratókkal, sárgödörrel nehezített akadálypálya nyomvonalát. Ám míg tavaly 13, addig idén csupán 3 quados szállt versenybe, ennek oka, hogy azóta igen megszigorították ennek a járműfajtának a használati szabályait, a motorosok pedig inkább megszabadultak járgányaiktól, minthogy szembeszálljanak a közlekedésrendészekkel. A verseny így igen hamar véget is ért, a sorrend: 1. Kléh Bence, 2. Pázmán Attila, 3. Albert Ákos. Őket követően az érmihályfalvi Transbuldex Racing crossmotorosai tartottak a közönségnek nagyon tetsző bemutatót, ám ezzel még korántsem ért véget a motorsport “uralma”: a Posta utcán Debrecenből érkezett “streetfighter királyok” tartottak extrém motoros bemutatót. Erre valóságos motoros találkozó jött össze az utca elején, szebbnél szebb kétkerekűekben lehetett gyönyörködni, és persze a motorok “hangversenye” sem maradt el. A bemutatón aztán volt minden, amit az egyszerű motoros a világért ki ne próbáljon: egykerekezés, elengedett kézzel, sőt lábbal a kormányon száguldás, a motorosok felálltak az ülésre, nyűtték az abroncsot, körbemotorozták és átugratták, aki elébük mert állni, vagy eléjük mert feküdni. Ekkor már sötét felhők gyülekeztek a templomtornyok felett és a szél is “esőszagot” hozott, a villámlások ígérete pedig be is igazolódott, hiszen nem sokkal később eleredt az eső. A motoros sárkányrepülők beígért bemutatójára így már csak az időjárás miatt sem kerülhetett volna sor, de ez szóba sem jött, mert a “sárkányosok” időközben eltűntek Szalacsról.

Esőszünet

Pillanatok alatt úgy besötétedett, mintha csak Cripto bűvész tett volna varászlatot, holott ő csak az iskolaudvar színpadán próbálkozott műsorának előadásával, ám az egyre erősödő esőben csekély érdeklődés mutatkozott a mágia iránt, a publikum a sátrak vagy az iskola folyosóján keresett menedéket, némelyek esetleg haza is mentek. Este 9 órakor döntött úgy a műszaki stáb, hogy a színpadot márpedig áramtalanítani kell, kevés esély mutatkozott a program folytatására. A köztéri hőmérő alapján azt is tudjuk, hogy míg nem sokkal korábban 35 fok volt, azokban a percekben már csak 20 fokot mutatott a digitális műszer. A szervezők azonban nem hagyták annyiban, hiszen időközben megérkezett a magyarországi Pacsirták duó, a szalacsiak körében pedig – ahogyan mondani szokás – szájról szájra terjedt a hír: mulatós koncertjüket a kultúrházban tartják meg. Így is történt, sőt, mivel elállt az eső, a színpadra is visszatért az élet, az Euphoria Music Band is megtarthatta eredetileg korábbra tervezett koncertjét, a publikum pedig újra összegyűlt. Megtartották a tombolasorsolást is, majd már éjfél után a korábbi villámlást túlszárnyaló tűzijáték zárta a falunapot.

Rencz Csaba

Címkék: ,