Az idő szorításában döntöttek

Bihar megye – Hétfőn soron kívüli ülésre gyűlt össze a Bihar Megyei Tanács, és három sürgős ügyben döntöttek egyhangúlag, bár az anyagot csak a gyűlés előtt kapták meg borítékban.

A tanácsosoknak járó laptopokat még nem osztották ki, erre a hétfői tanácsülés után került sor, így nem is tudták nekik interneten elküldeni időben az anyagot, de Radu Tarle, a Bihar Megyei Tanács új elnöke szerint sürgős ügyekről van szó. Az ülés napirendjén ugyanis három határozattervezet szerepelt: A Megyei Tanács költségvetésének kiegészítése, ami előfeltétele volt a következő kettőnek, mégpedig a Diófási Orvosi-Szociális Központ adminisztratív köültségeinek újabb három hónapig való átvállalása és a kisiskolásoknak járó tej-kifli program magasabb finanszírozási keretének megszavazása. Ez utúbbira licitet kell kiírni és félő hogy kifutnak a törvény szabta időből.

A Bihar megyei tanács költségvetésének kiegészítésére, azért van szükség, hangzott el a Tanács Gazdasági Iagazgatóságának jelentésében, hogy ki tudják fizetni a diófási (Nucet) orvosi-szociális központ alkalmazottainak a bérét és egyéb adminisztrációs költségeket. Ezek a költségek csak ez év június 30-áig szerepeltek a megyei költségvetésben. Másodikként az említett intézmény Megyei Tanács általi finanszírozásának újabb 3 hónapra való meghoszabbítását szavazták meg a tanácsosok. A Bihar Megyei Tanács 2007-ben 6 hónapra vállalta magára ezt a feladatot, majd e határidőt újabb 8 hónappal meghoszabbították, “míg az ottani súlyos helyzet, úgymond, megoldódik”. Június 30-án lejárt a határidő, de a helyzet nem oldódott meg. Tárgyalások folynak az Egészségügyi Minisztériummal.

A tej és kifli programra szánt költségkeretet a nemrég hatályba lépett 714-es kormányhatározat miatt kellett bővíteni. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták, hogy megyénk kisiskolásainak uzsonnára járó 2 deciliter tejért, vagy tejtermékért maximum 0,64 lejt, a kifliért, vagy más péktermékért a tej mellé 0,34 lejt lehet adni naponta és fejenként. Összesen tehát 0,98 lejbe kerül egy kisiskolás, vagy óvódás uzsonnája áfa nélkül.

Albert Ferenc