Az idén is lesz nyári színházi fesztivál

Nyíri Tamás, Szabó Ödön és Dobos László az RMDSZ-székházában tartott pénteki sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Nyíri Tamás, Szabó Ödön és Dobos László az RMDSZ-székházában tartott pénteki sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének, a nyíregyházi Mandala Dalszínháznak és a Nagyváradi Magyar Diákszövetségnek az együttműködésében az idén is lesznek nyáron színházi előadások. Ismét nagy nevekre, színvonalas produkciókra lehet számítani.

A témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felidézte, hogy egy régi barátság gyümölcse az idén 6. évadjához érkezett nyári színházi fesztivál, mely reményei szerint méltó folytatása lesz a korábbiaknak. Arra hívta fel a figyelmet: noha ismét nagy nevekre, színvonalas produkciókra lehet számítani, mégse emeltek árakat, így a 7 előadásra érvényes bérlet 99 lejbe kerül, a helyszínen eladott jegy pedig 20 lejbe. Mától lehet érdeklődni az RMDSZ székházában (Kossuth/Independenţei utca, a neológ zsinagógával szemben), hétköznap 10–16 óra között. Ha nem is sikerül még kinyomtatni, fel lehet iratkozni a jegyekre és bérletekre, lehetőleg minél hamarabb, ugyanis utóbbiakból 500-nál többet nem értékesítenek, hogy szabadárusításban is jusson hely mindenkinek. Amúgy – noha még zajlanak az utolsó egyeztetések a városvezetéssel, hogy az adott időpontokban szabad-e a várszínpad –, valamennyi előadás 21 órakor kezdődik majd, és arra törekednek, hogy a partnerség a Szakszervezetek Művelődési Házával állandósuljon, vagyis rossz idő esetén még aznap meg tudják fedett helyen tartani az éppen aktuális előadást. Ugyanakkor – mivel egy jelentős kulturális fesztiválról van szó –, a megyei és a városi önkormányzat támogatását is el szeretnék érni, abban bízva, hogy az ezirányú tárgyalások pozitív eredménnyel zárulnak.

Nyíri Tamás, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség megtisztelőnek nevezte, hogy az NMD önkéntesei közreműködhetnek az esemény lebonyolításában, melynek állandóan frissülő Facebook-oldala is van.

Az előadások

Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője bővebben ismertette a 7 előadást, azon meggyőződésének adva hangot, hogy ami ingyen van, az rombolja a polgári attitűdöt, míg amiért fizetni kell, az építő jellegű, és értékteremtő.

Július 16-án, vasárnap a Titkok egy hálószobából című intimebb előadást lehet megtekinteni. Egy 25 éve együtt élő házaspárról szól, szerelemről, féltékenységről, s talán egy kicsit a két szereplő Gregor Bernadett és Szarvas Attila magánéletéről is…

Július 22-én, szombaton Mikó István tündököl sajátos humorával mint Háry János, a Háry vagyok, az angyalát című darabban, melyet Kis Pál Istvánnal gondolt ki közösen, Garay János Az obsitos című anekdotázós elbeszélő költeménye alapján.

Július 27-án, csütörtökön Kálmán Imre Csárdáskirálynője lesz a sláger, egy olyan produkció, mellyel a Magyar Zenés Színház Oroszországban és Izraelben is turnézott, nagy sikerrel, a szereplők többsége pedig – az Operettszínház tagjai – már visszatérő vendégnek számít a váradi nyári estéken.

Az augusztus 6-án, vasárnap kínált Szeretem a feleségem egy pikáns zenés kabaré, melynek ősbemutatója anno a budaörsi Játékszínben volt. Váradon mások mellett Magyar Attila, Timkó Eszter és Pikali Gerda fog feltűnni benne. Augusztus 13-án, vasárnap egy Tanulmány a nőkről lesz műsoron, Gyárfás Miklós regénye alapján, amit korábban a Madách Színház dolgozott fel, ennek a jogvédettsége azonban lejárt, így a Magyar Zenész Színház és a Mandala új adaptációt készíthetett belőle.

Augusztus 21-én, hétfőn Toldi-esttel kedveskedik a váradiaknak Csőre Gábor színművész, egy bravúros és látványos produkció keretében, melynek helyszínéül eleve a Szakszervezetek Művelődési Házát jelölték ki, lévén hogy a címszereplő együtt fog mozogni a kivetített cselekménnyel.

Egy tányér napfény

Az idei fesztivál egy ősbemutatóval ér véget augusztus 25-én, pénteken, a Mandalások eddigi legnagyobb vállalkozásával, az Egy tányér napfény című előadással, melynek érdekessége, hogy az egyik szerzője Adamis Anna, aki körülbelül 20 éve nem jelentkezett dalszövegekkel, most viszont a meglévő verseket továbbgondolta Mikó Istvánnal, aki egy olyan sztorit épített ezekre, Szekeres Géza zeneszerzővel közösen, mely arra buzdít, hogy mindig van lehetőség az újrakezdésre.

Ciucur Losonczi Antonius