Az évad egyik legnagyszerűbb hangversenye

Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean
Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean
Míg az előző heti koncert szokatlan-meglepő műsor-összeállítással tűnt ki, addig az elmúlt hét csütörtöki egy átgondolt, egységes képet ígért. Az előadott művek mindegyike kapcsolódott a közelgő karácsonyhoz. Ezt a meggondoltságot elsőként a telt házas közönség méltányolta.

A karmester ezúttal a filharmónia állandó dirigense, Jankó Zsolt volt, a szólista pedig Demény Balázs kolozsvári fiatal zongoraművész.
A hangverseny elkezdése előtt, az 2015. év utolsó koncertjén, Tódor Albert, a filharmónia főigazgatója román és magyar nyelven köszönte meg a hallgatóságnak, hogy ebben az évben is kitartott mellettük, majd mindenkinek szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánt.
Elsőként Dohnányi Ernő magyar zeneszerző (1877–1960) Változatok egy gyermekdalra című, zongorára és zenekarra írt kompozíciója hangzott el, váradi bemutatóként, a szerző halálának 55. évfordulóján. Dohnányi az elmúlt század első felének egyik legünnepeltebb előadója volt, zongoristaként a kor legismertebb hegedűseivel járta a világot, s többször fellépett Váradon is. A most bemutatott műve zongoraverseny formájában feldolgozott variációk, témája egy közismert francia gyermekdal, melynek magyar változata (Hull a pelyhes fehér hó) a karácsony eljöveteléről szól. A mű tele van humorral, váratlan ötletekkel. Aki így tud komponálni, az birtokolja a zenei kifejezés minden eszközét, kifinomultságát. A fiatal szólista, a kolozsvári Demény Balázs már évek óta rendszeresen szerepel városunkban, s tudjuk, hogy az egyik legmegbízhatóbb, élményt nyújtó zongorista. Uralja hangszerét, amit csütörtökön is tapasztalhattunk. Természetesen az elismerő taps sem maradt el, s ezt a zongoraművész azzal hálálta meg, hogy egy rövid, de annál temperamentumosabb zongoraszólót játszott el.

Az énekkar

A szünet után a koncert második felének főszereplője a filharmónia énekkara volt. Néhány héttel ezelőtt írtam le: „Remekelt a filharmónia énekkara”, s most ezt újfent kijelenthetem.
Johann Sebastian Bach (1685–1750) német zeneszerző 147. kantátájából a Jesus bleibet meine Freude című korál csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben. A híres kantátát a zeneszerző a július másodiki ünnepre – Szűz Mária látogatása Erzsébetnél – komponálta 1723-ban Lipcsében. Egyik változata már 1721-ben elkészült, de liturgiai okokból Bach 1723-ban átdolgozta. A szimfonikus zenekar, a filharmónia énekkara – karigazgató Lászlóffy Zsolt – és a karmester egy kitűnően előadott, karácsonyhoz kapcsolódó zeneművet nyújtottak át a hallgatóságnak.
A továbbiakban Antonio Vivaldi (1678–1741) egyik legismertebb egyházi műve, a kórusra, zenekarra és szóló hangokra írt Gloriája (RV 589) csendült fel. A zenekar, az énekkar és a három szólóénekes: Tempfli Mária szoprán, Ancuţa Pop szoprán és Sebastian Vaida kontratenor hathatósan hozzájárult a Vivaldi-mű sikeres tolmácsolásához. A zenekar, kitűnő partnerként, most is megismételte azt a magas színvonalú teljesítményt, amelyhez már hozzászoktunk.

Élményszerű előadás

Az est karmestere, Jankó Zsolt kiválóan felkészült mind a nagyon igényes Dohnányi-mű, mind a két barokk mester opusaiból. Elkötelezettségével élményszerű előadásra késztette muzsikusait, sikerült elérnie, hogy mindhárom alkotás méltóképpen szólaljon meg. Így a hallgatóság az évad egyik legnagyszerűbb hangversenyéről, a karácsonyi hangulatra felkészülten távozott a koncertteremből.

Dérer Ferenc