Az év rendezője: Alexandru Dabija

Románia színes színházi életének egyik legismertebb, legizgalmasabb, előadásaival újat, figyelmet felkeltő mondanivalóval jelentkező rendezője Alexandru Dabija.

Mint minden alkotónak, számára is fontos a színház világának újítása. Ennek érdekében következetesen keresi, és az esetek többségében meg is találja azokat a kifejezési formákat, melyeket a színpadra alkalmazva, művészi mondanivalóját el is juttatja közönségéhez.
       1976 után, jóformán minden évben valamilyen formában, valamilyen színházi fesztiválon tevékenységét díjazzák. Két jelölés után (1995-,2008), 2010-ben a PYRAMUS &THISBE 4 YOU rendezéséért elnyeri a legjobb rendezőnek járó Uniter díjat.
       Munkássága mellett szól az a tudatosság, ahogyan megkeresi és meg is, találja azokat a formákat, melyeket felhasználva, fel tudja hívni, mind a szakma, mind a közönség figyelmét.
       Kolozsvári szereplése alkalmával legújabb, számára az ez évi legértékesebb Uniter díjat hozó produkcióját PYRAMUS &THISBE 4 YOU hozta el. Melyben mostani mondanivalóját hangsúlyozó, fergeteges vígjátéki elemeket fölhasználva, tulajdonképpen színházi koncepcióját mondja el.
       „Receptje” a következő: Végy egy világhírű dararabot egy világhírnévnek örvendő szerzőtől. Esetünkben William Shakespeare: Szentivánéji álom, talán legtöbbet játszott műve. Shakespeare e korai komédiája 1594-96 táján íródott, valószínűleg egy főúri esküvő alkalmából tartott előadásra. Vackor (a mesteremberek vezetője) és társai elhatározzák, hogy kis színjátékot adnak elő Théseus király lakodalmán. Erről szól maga a darab is, a szerelemről, a házasságról, a szenvedélyről, az akadályok legyőzéséről. A Szentivánéji álom egyetlen hatalmas nászéjszaka.
       Az öt felvonásos darabból kiemeli a második felvonásban levő jelenetsort, ami a mesteremberek által bemutatott előadás próbájáról szól. Tehát darab a darabban, jelenségével közeledik a nézőkhöz. De ugyankkor állást foglal egy évek óta létező jelenség mellett. Nevezetesen a rendező, mennyire bánhat szabadon a színpadi szerző szövegével, mennyire nyúlhat bele? Mennyit változtathat rajta? Mennyit tart meg belőle?
       Az öt felvonásos darabból marad egy részecske, melyet négy variációban, adnak elő. Az első változatban csak nők játszanak. A másodikban a fanatikusan kísérletező művészek világát tárja a néző elé. A harmadik egy magyar nyelven beszélő szereplő véleményét ismerteti moldvai partnereivel, míg az utolsó változat a fáma szerint első ízben állítja színpadra a színház technikusait, mint a darab szereplőit.
       Az egy és félórás darab szereplői: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Ada Simionică, Paula Niculiţă, Ana Maria Moldovan, Ionel Mihăilescu, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Pavel Bartoş, Gabriel Pintilei, Mihai Smarandache, Victor Cociorbă, Nicu Coman, Cristian Dunăreanu, Dan Iosif, Ion Iosif, Constantin Neagu, Dumitru Neagu. A felsoroltak fényesen bizonyítják, még a telefonkönyvet is el, tudják érdekfeszítően, de ha kell fergeteges ütemben megnevettetve minden nézőt, előadni. Bizonyítván, a jó adottságú színésznek nincs ellenállni tudó nézője.
A másfélóra elrepült, észre se vettük és játékszerei lettünk egy kitűnő rendezőnek, aki nem akart mást csak a paródia eszközével elgondolkodatni a minket körülvevő világ furcsaságairól és ennek a furcsaságnak a tudomásul vételében, segítséget nyújtani a humor, szellemesség, nevetségesség sziporkázó eszköztárával.
       Szinte észrevétlenül mondta el azokat a lehetőségeket, melyekkel a ma színháza, élhetne, ha ismeri mind azt a variációs eszköztárat, amit a mai SZÍNHÁZI technika már birtokol.            
        Bukaresti Odeon Színház produkciójában Alexandru Dabija vezetésével megmutatta, a rendező számára első a néző szórakoztatva történő nevelése. Ebben kap segítséget az elsőrangú színészgárdától, a díszlettervezőtől (Cosmin Ardeleanu), valamint, a látványt megteremtő: Casa Gontz-tól.
       Az előadás méltán nyerte el a 2009-es év Legjobb Rendező (Alexandru Dabija) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját. 
Csomafáy Ferenc