Az év játékosának választotta Simona Halepet a WTA

Simona Halep
Simona Halep
A 2018-as év legjobb női teniszezőjévé választotta Simona Halepet a női tornákat szervező WTA.

A román teniszező pályafutása eddigi legsikeresebb évét zárja, hiszen a francia nyílt teniszbajnokságon megszerezte első Grand Slam-trófeáját, és 2018-ban szinte végig ő vezette a világranglistát. Néhány héttel ezelőtt az is biztossá vált, hogy – immáron másodszorra – listavezetőként zárja az évet. Idén 46 mérkőzést nyert meg és 11 találkozón szenvedett vereséget.

A Roland Garros-győzelem mellett Halep megnyerte a sencseni és a montreali tornát, illetve döntőt játszott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Rómában és Cincinattiben is. Csak a cseh Petra Kvitova szerzett több tornagyőzelmet idén (ötöt), de Halepen kívül egyetlen idei GS-tornagyőztes sem játszott egynél több GS-döntőt.

Simona hátsérülése miatt idő előtt befejezte az idényt: a pekingi tornán az első fordulóban feladta a mérkőzést, majd a héten zajló moszkvai tornától, illetve a jövő héten sorra kerülő szingapúri világbajnokságtól is visszalépett.

Halepnek ugyanakkor egy különdíjat is odaítélnek, mivel ő az egyetlen teniszező, aki 2014 óta, amióta Szingapúrban rendezik a női profi teniszezők világbajnokságát, egyszer sem hagyta ki a tornát, amely jövőtől más helyszínen zajlik majd.

Halepen kívül a másik három idei Grand Slam-torna győztesét – a dán Caroline Wozniackit (Australian Open), a német Angelique Kerbert (Wimbledon) és a japán Naomi Osakát (US Open) – nevesítette még az év játékosa címre a WTA, illetve a cseh Petra Kvitovát, aki öt tornagyőzelmet jegyzett.

Az év újonca kategóriában – amelyben a román Mihaela Buzărnescut is a jelölések között szerepelt – a fehérorosz Arina Szabalenka nyert, az év
párosa a Barbora Krejčíková és Katerina Siniakova alkotta cseh duó lett, az esztendő legtöbbet fejlődött játékosává a holland Kiki Bertenst választották, az év visszatérője az amerikai Serena Willims lett, a Jerry Diamond ACES elnevezésű trófeát pedig az ukrán Elina Szvitolina kapta a tenisz népszerűsítéséért.

www.agerpres.ro

Címkék: , , ,