Az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság ülést fog tartani

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság április 12-én tartja első ülését. A testület napirendjén az európai egységes fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges konvergencia-feltételek kielemzése szerepel.

A kormány szerdai közleménye szerint, az alelnökök és társelnökök részvételével, szerdán sor került a bizottság első ülésére. A kormány március 28-i ülésén fogadott el egy sürgősségi rendeletet, amely az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság létrehozását írta elő.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta, az euró bevezetése az ország legjelentősebb projektje Románia uniós csatlakozása óta, és bár sok szó esett róla, soha nem szabtak konkrét időpontot erre. Az euróra való áttérést előkészítő országos bizottságnak többek között az lesz a feladata, hogy megszabja az euró bevezetésének menetrendjét, illetve hogy hozza meg egyrészt a gazdasági szféra, másrészt a társadalom erre történő felkészítését célzó intézkedéseket.

A testületben az Államelnöki Hivatal, a kormány, a helyi hatóságok, az akadémiai szféra, a civil szervezetek, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselői egyaránt helyet kapnak. A bizottságot két elnök – a kormányfő és a Román Akadémia elnöke – vezeti majd, akiknek munkáját két alelnök – a Román Nemzeti Bank kormányzója és a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes – segíti – tette hozzá Dăncilă.

www.agerpres.ro