Az Európai Unió megszünteti az egyik román ágazati operatív program felfüggesztését

Az Európai Bizottság jelezte, hogy megszünteti Románia humánerőforrás-fejlesztési ágazati operatív programjának felfüggesztéséről hozott határozatát, és ismét elkezdi kifizetni a program keretében Románia által elküldött számlákat – jelentette be Dan Suciu, a román kormány szóvivője.

Suciu a kabinet keddi ülését követően elmondta, hogy az EB-től levél érkezett, amelynek tartalmát megtárgyalták a kormányülésen. A levélben a bizottság jelezte: kész újraindítani a program keretében végzett kifizetéseket, feltételekkel. Az Európai Bizottság jelentős hiányosságokat fedezett fel korábban a szóban forgó operatív program ellenőrzési rendszerében, ami egyebek között a támogatandó pályázatok kiválasztására vonatkozik.

A kifizetések újraindításának feltétele az, hogy az első félévben 10 százalékkal csökkentik egyes számlák elszámolási arányát. Ebben az időszakban ugyanis az Európai Bizottság folytatja az ellenőrzéseit. A szóvivő szerint Brüsszel azért döntött a kifizetések újraindításáról, mert Románia előrelépéseket tett időközben a program alkalmazása terén, emellett a román gazdaság helyzetét is figyelembe vették. Románia az elmúlt öt évben a rendelkezésére bocsátott uniós pénzeknek alig mintegy 10 százalékát hívta le.