Az Európai Unió legyen több, mint egy gazdasági érdekközösség

Pénteken Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Aradon, az állampolgári konzultáción tartott előadást. A kultúrák közötti párbeszéd európai éve alkalmából megtartott rendezvényen Winkler Gyula elmondta, az RMDSZ európai parlamenti képviselői azt szorgalmazzák, hogy az uniós intézmények szintjén jöjjön létre egy uniós szabályozási rendszer az etnikai kisebbségekre vonatkozóan.

„Ez hosszas folyamatnak ígérkezik, célkitűzéseink érvényesítéséhez partnerekre van szükség, ugyanakkor elengedhetetlen a közvélemény, a civil társadalom és a média támogatása” – fejtette ki a képviselő.

Winkler brüsszeli munkájával kapcsolatosan elmondta: „két irányban is fontos az európai parlamenti képviselő tevékenysége. Egyrészt az Európai Unióban meg kell ismertetni Romániát, az ország régióit, hiszen javítani kell az ország megítélését, ugyanakkor be kell mutatni Erdélyt, mint egy sajátos, sokszínű régiót. Másrészt európai parlamenti képviselőként itthon, Erdélyben, minden hazai közösségben népszerűsíteni kell az európai uniós intézményeket, kézzelfogható információkkal kell ellátni közösségeinket azért, hogy az uniós tagságból származó lehetőségeket felhasználva nyertesei lehessünk az EU-s csatlakozásnak”.

Az unió jövőjére is kitért előadásában Winkler, aki pozitívumként emelte ki, hogy az írországi sikertelen népszavazás után a ratifikációs folyamat nem torpant meg, példaként hozva fel, hogy a ciprusi parlament csütörtök délután ratifikálta a Reformszerződést. „ Románia és Magyarország együttes érdeke az, hogy az Európai Unió több legyen, mint a közös piac, mint egy egyszerű szabadkereskedelmi övezet vagy gazdasági érdekközösség. A két ország közös érdeke az, hogy az EU egy politikai unió is legyen, hiszen ezáltal maradhat sikeres a globális kihívások közepette” – mutatott rá az EP képviselő.

Az Európai Parlament romániai Tájékoztató Irodája és a Arad megyei Prefektúra közös szervezésében tartották meg Aradon az állampolgári konzultációt. A rendezvényen mintegy száz hazai és magyarországi civil szervezetek valamint közintézmények képviselője vett részt. Az Európai Állampolgári Konzultációk célja, hogy – határokat és nyelvi akadályokat áthidalva – megvitassák az Európai Unió jövőjét. Az ilyen jellegű fórumok szorgalmazzák az európai és helyi hatóságok valamint az állampolgárok közötti kapcsolattartást.