Az Európai Tanács brüsszeli ülésén vesz részt ezen a héten Klaus Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Az Európai Tanács brüsszeli ülésén vesz részt csütörtökön és pénteken Klaus Iohannis államfő, aki ez alkalomból a bővített Euró-csúcstalálkozón is felszólal.


Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint az Európai Tanács ülésén a 2020 utáni uniós költségvetésről, az Unió belső piacáról, a migrációról, a klímaváltozásról, valamint a rasszizmus és az idegengyűlölet visszaszorításáról lesz szó.

A román államfő annak érdekében fog szót emelni, hogy az EU következő költségvetését mielőbb elfogadják. Ezt a célt tartva szem előtt, az EU Tanácsának leendő elnökeként, Románia mindent meg fog tenni a tárgyalások jelentős előrehaladása végett – derül ki a közleményből.

A migráció kérdésében Iohannis elnök a külső partnerekkel, származási- és tranzitországokkal való párbeszéd megerősítését szorgalmazza.

Az Európai Unió belső piaca kérdésében a román államfő annak megszilárdítását támogatja, leszögezve, hogy Románia az Európai Unió Tanácsának elnökeként az erre kidolgozott stratégia gyakorlatba ültetésére fog törekedni.

Az Euró-csúcstalálkozón Iohannis a Gazdasági és Monetáris Unió és az euróövezet megerősítése mellett foglal állást – szögezi le a közlemény.

www.agerpres.ro