Az Európai Szabad Szövetség kihelyezett frakcióülése

Marosvásárhely – Késő délután ért végett a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az Európai Szabad Szövetség kihelyezett ülésének első napja. Köszöntő beszédet mondott Tőkés László európai parlamenti képviselő, Fodor Imre a Székely Nemzeti Tanács volt elnöke, Kincse Előd ügyvéd.

Beszédében Tőkés László rámutatott, hogy az ülésen azon országok képviselői vesznek részt, Skócia, Spanyolország, Lettország akik az önrendelkezésért, autonómiáért küzdenek. Egy Bibliai idézettel összehasonlítva „ a romániai magyarság helyzetét pusztaságnak nevezhetjük. Az a célunk, hogy termőföldé váljon, ami nem lehetséges igazság és jogosság nélkül”. Szolt a környezetkárosodásról, a ciántechnológia alkalmazásáról, a fakitermelésről és a barna medvék védelméről. „Mi is vagyunk olyan értékeseket mint a barna medvék azért szólni kell az ember, a népek és a közösségek védelméről is”- mondta Tőkés.

Fodor Imre a kiskapusi és a verespataki környezet károsodást említette, rámutatott a magyar ajkú lakosság számának csökkenésére és javasolta, hogy a Szabad Szövetség frakció kezdeményezhetné az ET-ban egy a kisebbségek védelmét szolgáló jogszabályt. Hibásnak ítélte azt, hogy létrejött a már sokszor kijelentett román-magyar történelmi megbékélés, rámutatott, erről csak akkor lehet beszélni ha a többségi nemzet megnyugszik, hogy semmi nem veszélyezteti Románia integritását és akkor ha törvényesen biztosítják a magyar közösség megmaradását.

Kincses Előd az 1990 fekete márciusáról beszélt, kihangsúlyozta, „megmaradásunk csak különböző autonómia formák kivívásával érhető el, amit magunkra nem tudunk megvalósítani, ehhez kell az önök segítsége”

A nap munkálatai két, „A környezetvédelem és a régiók fenntartható fejlődése” című délelőtti és „Regionalizmus, devolúció, autonómia Európában” című délutáni panelben zajlottak.