Az Európai Parlamentnek erősödnie kell

Winkler: Az Európai Parlamentnek erősödnie kell, a testület elnöke kapjon meghívást az EU-csúcsra – áll Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodájának közleményében.

 

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője úgy véli, hogy az Európai Palament elnökét is meg kellene hívni a tagállamok állam- és kormányfőinek értekezleteire. Ezáltal erősödne az intézmény, közvetlenül venne részt az egyik legfontosabb uniós döntéshozatali fórumon.

 

Csatlakozom azokhoz a véleményekhez, amelyek szerint az Európai Parlamentnek egyre fontosabb szerepet kell kapnia, az EP elnökének pedig részt kell vennie a tagállami vezetők csúcstalálkozóján – fogalmazta meg Winkler Gyula abban az írásbeli hozzászólásban, amelyet szerdán tett le Brüsszelben az Európai Parlament plénumában az Európai Tanács január 30-ai informális csúcstalálkozójának következtetéseiről tartott vitán.

 

Az EP-képviselő szerint az Európai Tanácson bekövetkezett politikai fejlemények megerősítik az EU eddigi legfontosabb célkitűzéseit, kiemelten a fenntartható fejlődés és a munkahelyteremtés révén.

 

A szolidaritás kérdése talán az egyik legfontosabb prioritás. Az Euró Plusz paktumban megfogalmazott célok mentén kell haladnunk és erősíteni kell az euróövezeti és az azon kívüli tagállamok közötti szolidaritás. A közösen gyakorolt tagállami szuverenitás a szolidaritás biztosítását jelenti – áll az írásbeli hozzászólásban.

 

Winkler Gyula úgy véli, hogy az EP-képviselőknek meg kell magyarázniuk a választóknak, hogy a szuverenitás közös gyakorlása nem feladást jelent, hanem hozzájárulást a közös európai jövőhöz. Így megnövekedik az európai polgárok bizalma a közeljövőben várható fejlemények és egy egységesebb, jobban koordinált Európa felépítése iránt, amelyben elsődleges szerep jut az Európai Parlamentnek, az egyetlen, az európai polgárok által közvetlenül választott intézménynek. A Stabilitási Paktumnak beépülése az Európai Unióról szóló szerződésbe Továbbra is elsődleges cél kell hogy maradjon – fogalmaz az RMDSZ európai parlamenti képviselője írásbeli hozzászólásában.