Az Európai Parlament elindítja választási tájékoztató kampányát

Akt.:
Az Európai Parlament elindítja választási tájékoztató kampányát
Kezdődik a visszaszámlálás a 2014-es európai választások előtt: az Európai Parlament szeptember 10-én indítja el a tájékoztató kampányát. A kampány azonban nem ér véget az új Parlament felállásával, hanem egészen az Európai Bizottság új elnökének megválasztásáig tart.

„Az európai szintű döntéshozatal kizárólag az Európai Parlamenten keresztül nyer legitimációt és az uniós polgárok is csak az Európai Parlamenten keresztül befolyásolhatják azt” – fogalmazott Anni Podimata (szocialista, Görögország), a Parlament kommunikációért felelős egyik alelnöke. „Elterjedt nézet, hogy a gazdasági válság idején született uniós politikai döntések nem kellő demokratikus felhatalmazás alapján születtek. Azonban csak az EU választóin múlik, hogy milyenek lesznek a politikai erőviszonyok az Európai Parlamentben és milyen irányt vesz a jogalkotás. A parlamenti többség változtathat a rossz szakpolitikán és megszabhatja, mely témák legyenek porondon a választást követő öt évben.”

„Az Európai Parlament az uniós állampolgárok képviselőháza: a polgárok itt szólhatnak bele az EU döntéshozatali folyamatába” – hangsúlyozta Othmar Karas (néppárti, Ausztria), a kommunikációért felelős másik alelnök. „Ezúttal azonban másról is szó van. A kampány lefedi a 2014. május 22-25. között tartott európai választásokat, de nem ér ott véget: csak az Európai Bizottság elnökének parlamenti megválasztásával és az új Bizottság politikai programjának jóváhagyásával zárul le.”

Az Európai Unióban a legtöbb jogszabály már uniós szinten születik, ezért az Európai Parlament legalább akkora hatással van az európaiak életére, mint nemzeti parlamentjeik. A választóknak ezért tudniuk kell, milyen döntések születnek Brüsszelben (vagy Strasbourgban), és hogyan befolyásolhatják ezeket a döntéseket.

A kampány négy szakaszból áll. A Vedd észre. Tégy érte. Légy része. szlogennel most induló első szakasz elmagyarázza, mit jelentenek az európai polgárok számára a Parlament új hatáskörei.

http://www.youtube.com/watch?v=1OyVyidmKZ8&list=PLHQxK2YVsFVvY2eAAaNa_2sA5DAFpxIFq&index=17

Az októbertől 2014 februárjáig tartó időszakban a kampány európai nagyvárosokban zajló interaktív rendezvényeken keresztül öt témát jár körül: a gazdaságot, a foglalkoztatást, az életminőséget, az anyagi biztonság kérdését, és az EU nagyvilágban betöltött szerepét.

A harmadik, magát a választási kampányt felölelő szakasz februárban indul, és a május 22-25. közötti választásra fókuszál. A szavazás napjának közeledtével a dátumok a logón is feltűnnek majd.

A választások után kezdődő utolsó szakasz az újonnan megválasztott Európai Parlamentre, az Európai Bizottság elnökének parlamenti megválasztására, és az új Bizottság beiktatására koncentrál.

A Vedd észre. Tégy érte. Légy része. szlogen üzenete, hogy az urnáknál az európai választók meghatározhatják Európa jövőjét.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”

Címkék: ,