Az európai fesztiválok egyesülete a főpolgármesterhez fordult a Sziget Fesztivál területhasználati díja miatt

A Yourope nevű, hatvannégy európai fesztivált tömörítő egyesület nyílt levélben kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy változtassa meg a Sziget Fesztivált “ellehetetlenítő” területhasználati díjról szóló döntést.

 A nemzetközi szervezet MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levelében olyan értékes jelenségként írják le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban.

“Meggyőződésünk, hogy a Sziget olyan mérvadó demokratikus értékek hordozója, mint a tolerancia és a kommunikáció” – fűzik hozzá. A Yourope emellett a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozza, mondván: munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat is vonz Budapestre. A szervezet jelképértékűnek nevezi, hogy a Sziget Fesztivál színhelye az európai országokat összekötő Duna által körülölelt óbudai Hajógyári-sziget. A Yoourope tájékoztatása szerint a szervezet tagjai között tudhatja többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztiválokat.

A főpolgármester korábban elmondta, hogy a fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján két és milliárd forintot kellene fizetniük, de a Sziget ebből “nagyon komoly kedvezményt fog kapni”.