Az európai egészségügyi kártyáról

Az európai egészségügyi kártyáról
Szerdán délután Mire jó a Romániában kiadott egészségügyi kártya? címmel szervezett fórumot közös székhelyén a dél-rogériuszi és a várad-réti RMDSZ-körzet. Két szakembert hívtak meg.

Az egybegyűlteket Pető Dalma, a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet elnöke köszöntötte.
Dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos, a megyei és városi kórházak vezetőtanácsának tagja felvezetőjében arra hívta fel a figyelmet: annak idején, amikor Robert Schuman és Konrad Adenauer kigondolták az egyesült Európát, gazdasági képletben képzelték el, és szerinte sajnos a mai napig nincs egy humáncentrikus szemlélet. A fő cél, hogy szabadon lehessen a munkaerőt mozgatni, ennek vetik alá a szociális és egészségügyi intézkedéseket, és üzleti kapcsolatként határozzák meg az orvos és a beteg viszonyát. Az egészségügyi kártya Európai Unión belüli használata a 64/221. számú direktíva következménye, ami számos jó elemet tartalmazott, melyek később bővültek, de Romániában nem igazán alkalmazzák. Konkrétan: az ellátás bővüléséről 2013 októberében született döntés, mely megengedi például, hogy a Romániában kiadott családorvosi küldőpapír érvényes legyen Magyarországon és Ausztriában, de ennek végrehajtási módozatait, illetve elszámolási módját nem dolgozták ki.
Romániában különben 1995-ig a szovjet modell alapján működött a biztosítási rendszer, az RMDSZ-es szakminiszterek változtatták úgy meg a törvényt, hogy EU-kompatibilis legyen, azonban nem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket, vagy azért, mert nem ismerjük, vagy mert nem találunk kellő eszközöket ehhez, vagy pedig amiatt, mivel az adminisztratív ügyintézéssel le vannak maradva úgy parlamenti, mint miniszteri szinten. Emellett érdemes még azt is tudni, hogy Romániában olyan a biztosítás, hogy nem minden betegállapotra érvényes, illetve senki se kérte még eddig, hogy vezessék be a szerződéses alapú biztosítást, vagyis hogy minden egyén tudja: milyen feltételek közt milyen típusú szolgáltatásokat vehet igénybe. Ezért a járulékfizetés sokkal inkább tekinthető valamilyen adóformának.

Igénylési mód

Arról, hogy mire használható a Romániában kibocsátott európai egészségügyi kártya, Varga György, a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár jogásza, volt vezérigazgatója beszélt. Kifejtette: a 2006/95. számú eugészségügyi törvény külön fejezetet szentelt ennek. Egyénileg igényelhető, illetve kiskorúaknak a szüleik kell kérvényezzék. Az űrlapot ahhoz a biztosítópénztárhoz kell benyújtani, ahova a kérvényező a lakcíme szerint tartozik (a Bihar megyei lakosoknak a Borsi úti székhelyen), és ehhez csatolni kell a személyi igazolvány másolatát, valamint igazolást a munkahelyről arról, hogy az illetőnek van biztosítása (nyugdíjasok esetén a szelvény). Ingyenes és visszamenőleg is igényelhető, ha azonban elvész, akkor a másolatért fizetni kell. A törvény értelmében 7 napon belül kipostázzák, és a kibocsátástól számítva 6 hónapig érvényes. Ha hamarabb volna rá szükség, 1-2 napon belül, akkor lehet kérni egy A4-es formátumú igazolást. A kártya az Európai Unión belül biztosítja a természetes okok miatti sürgősségi ellátást. Ez azt jelenti, hogy iktatják az adatait az adott országban, és a rászoruló nem kell fizessen semmit, amennyiben az igénybe vett szolgáltatás bele van foglalva az illető állam alapellátási csomagjába, mert a számlát az ország biztosítóháza rendezi Romániával. Érdemes odafigyelni arra, hogy az igénylési lap egyben egy nyilatkozat is arról, hogy a kérvényező nem azért utazik külföldre, hogy ott igénybe vegyen egy tervezett betegellátást, és vállalja, hogy amíg a kártyája érvényes, addig biztosítást fizet Romániában. (Az űrlaphoz a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet Dacia sugárút 106. alatti székhelyén is hozzá lehet jutni hétfői, szerdai és pénteki napokon 9-13 óra között).
2010-ben amúgy a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár 11.917 európai egészségügyi kártyát bocsátottak ki, 2015-ben pedig 15.524-et, ami 18 százalékos növekedést jelent. Dr. Földes Béla azt tanácsolta: lehetőleg mindenki igényeljen ilyet, függetlenül attól, hogy külföldre szándékozik menni vagy sem, hogy ezáltal is bizonyítva legyen az illetékesek előtt az érdeklődés.
A fórumon szó esett még arról is, hogy miért javallott, illetve kell az utazási biztosítást külön kezelni, és hogyan vihető át a biztosítás bármilyen ellátásra egy másik országba.

Ciucur Losonczi Antonius