Az Európai Bizottsághoz fordultak a biztosítótársaságok az RCA-kötvények árának maximálása miatt

Az Európai Bizottsághoz fordultak a biztosítótársaságok az RCA-kötvények árának maximálása miatt
A Biztosító és Viszontbiztosító Társaságok Romániai Egyesülete (UNSAR) szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) kötvények árának maximálása sérti a szabad versenypiac elvét, ezért panasszal fordult az egyesület az Európai Bizottsághoz.

Az UNSAR közleménye értelmében a kormány által szerdán elfogadott rendelet, amely megszabja az RCA-kötvények árának felső határát, szembemegy a biztosítási és viszontbiztosítási üzleti tevékenységet szabályozó európai parlamenti és tanácsi irányelvvel, ugyanakkor megszegi az Európai Unió működéséről szóló szerződés előírásait.

A biztosítótársaságok közleményükben hangsúlyozzák, az európai uniós jogszabályok tiltják az árak maximálását, amennyiben az adott ország nem rendelkezik kidolgozott általános árellenőrzési rendszerrel, márpedig Romániában nincs ilyen.

“Az a mód, ahogyan ez a rendelet megszületett, arra enged következtetni, hogy a szállítócégek nyomásgyakorlásának eredményeként adták ki. A közúti fuvarozók azonban olyan válsághelyzetre hivatkoztak, amelyet nem tudtak gazdasági adatokkal alátámasztani” – fogalmaz a közlemény, amely szerint az elmúlt 9 évben 2,8 milliárd lejes veszteséget könyvelhetett el a hazai biztosítási piac, a kormány által kiadott rendelet nyomán pedig minden bizonnyal tovább nő majd a hiány.

AGERPRES/(RO – szerző: Ana-Maria VASILE, szerkesztő: Oana TILICĂ; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro