Az Európai Bizottság szerint Bulgáriában és Romániában virágzik a korrupció

Az Európai Bizottság szerint Bulgáriában és Romániában virágzik a korrupció
Elakadt az igazságügyi reform, állítják uniós tisztségviselők és az EU által felkért szakértők. A két ország éles kritikára, esetleg büntetésre is számíthat a jövő heti brüsszeli értékelésnél.

Szófia és Bukarest úgy csatlakozott tavaly az unióhoz, hogy nem volt teljesen készen, így szerződésükhöz speciális védzáradékokat csatoltak. Ha nem mutatnak előrehaladást, szankciókat lehet alkalmazni velük szemben. Bulgáriának bizonyítania kell, hogy az EU-tól kapott támogatást valóban az állampolgárok hasznára fordítja, és korrupt köztisztviselők segítségével nem szivattyúzza ki a szervezett bűnözésnek -  fogalmaz a kiszivárgott brüsszeli jelentés. A szokatlanul kemény szavakat tettek is kísérik, az unió máris befagyasztott egymilliárd euró Bulgáriának szánt pénzt, és további büntetések jöhetnek. Ha a helyzet nem javul, Szófia akár 11 milliárd euróról is lemondhat, sőt, az ország nem csatlakozhat a tervezett időpontban a Schengeni-övezethez sem.

Láthatók bizonyos irányzatok arra, hogy a döntéshozókat megzavarják, de a bizottság még nem hozta meg a döntést. Erre csak jövő szerdán kerül sor – mondta Johannes Laitenberger, az Európai Bizottság szóvivője. Románia a hírek szerint megússza a büntetést – az európai sajtó szerint politikai okok miatt. A Brüsszel által felkért szakértő szerint az országban egyetlen magas szintű vesztegetéses ügyben sem született ítélet, a reformokat követelő igazságügy minisztert elbocsátották. Az országot átszövi a korrupció, amelynek fenntartásában az egész politikai elit érdekelt, mondja a jelentés, amelyet az Európai Bizottság végül nem hozott nyilvánosságra.