Az Európai Bizottság első alelnökével folytatott megbeszélést Strasbourgban a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter

Az Európai Bizottság első alelnökével folytatott megbeszélést Strasbourgban a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter
Az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal folytatott megbeszélést kedd este Strasbourgban a román miniszterelnök és az igazságügyi miniszter. Viorica Dăncilă reményét fejezte ki, hogy érvelő és konstruktív vitára kerül sor szerdán az Európai Parlamentben. Tudorel Toader szerint Timmermans azt mondta, Románia esetében “szóba sem jöhet” a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a romániai jogállamiság helyzetéről tartanak vitát, amelyre Viorica Dăncilă kormányfő is meghívást kapott. Ezt megelőzően, kedd este a miniszterelnök megbeszélést folytatott Frans Timmermansszal.

A kormány közleménye értelmében az egyeztetésen aktuális európai témákról, illetve az EP plénumában sorra kerülő vitáról is szó esett. Viorica Dăncilă arról biztosította Timmermanst, Románia mindent megtesz annak érdekében, hogy 2019 első felében esedékes soros EU-elnöksége sikeres legyen. A miniszterelnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Romániát érintő szerdai vita “érvelő és konstruktív” lesz.

Tárgyaltak az egyeztetésen az igazságügyi törvények módosításairól, illetve a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodásokról, valamint a romániai igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (MCV) is. Ennek kapcsán Dăncilă rámutatott, a jelentésekbe foglalt értékelés nem tükrözi a teljes valóságot, ugyanakkor kifejezte nyitottságát a Velencei Bizottsággal való egyeztetések folytatására – mutat még rá a közlemény.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Antena 3 televíziónak nyilatkozva konstruktívnak nevezte a Frans Timmermansszal folytatott beszélgetést, hangsúlyozva, reméli, hogy ugyanilyen lesz majd a szerdai vita is. A tárcavezető szerint a megbeszélésen az EB első alelnöke világosan kijelentette, hogy Románia esetében “szóba sem jöhet a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása, itt ugyanis más a helyzet, mint Magyarországon vagy Lengyelországban”.

Nyilatkozatában ugyanakkor Toader hangsúlyozta, a kormány képviselői nem utasításokért utaztak Strasbourgba.

“Nehogy azt higgye valaki, mi azért jövünk Strasbourgba, hogy utasításokat kapjunk. Az EB és a kormány állandó, konstruktív párbeszédet folytat, segítjük egymást, együttműködünk, de nem azért jövünk ide, hogy utasításokat, tanácsokat és pontokat kapjunk” – fogalmazott a miniszter.

www.agerpres.ro