Az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen a szeméttelepek miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen a szeméttelepek miatt
Eljárást indított szerdán az Európai Bíróságon Románia ellen az Európai Bizottság (EB) amiatt, hogy a hatóságoknak nem sikerült bezárniuk 68 nem EU-konform városi szeméttelepet, amelyek károsíthatják a lakosság egészségét – írja a bizottság közleményében.

Hasonló eljárás már folyamatban van az Európai Unió (EU) hat másik országa, Bulgária, Ciprus, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia és Szlovákia ellen. Bulgária, Ciprus és Spanyolország esetében már határozat is született.

Az EB emlékeztet, hogy Romániának 2009. július 16-ig kellett volna bezárnia nem EU-konform szeméttelepeit.

Korábban a környezetvédelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy Románia azt kockáztatja, hogy napi 124.000 eurós bírságot kell fizetnie amiatt, hogy nem sikerült felszámolnia a nem konform városi szeméttelepeit.

A minisztérium álláspontja szerint a szeméttelepek felszámolása a helyi hatóságok kizárólagos felelőssége, és a Brüsszel által kirótt esetleges bírságokat a helyi költségvetés terhére kell majd kifizetni.

A hivatalos adatok szerint jelenleg 35 megyében van integrált hulladéklerakó, de ezek közül csak egy működik.

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter