Az Euro Foto Art évösszegzése

Az Euro Foto Art évösszegzése
Nagyvárad – A nagyváradi Euro Foto Art Szövetség egy sajtóközleményben összegezte 2010-es év rájuk vonatkozó fontos eseményeit. Az elmúlt esztendőben összesen húsz kiállítás nyílt a galériába.

Az 1990-ben Tóth István által alapított fotóművészeti galéria 2009-ig a Moscovei/Szilágyi Dezső utcában, a színház mögött működött. Az Orsolya renddel kötött bérleti szerződés lejárta után a galéria a megyei és helyi önkormányzat, valamint a Gheorghe Şincai Megyei Közkönyvtár jóvoltából a Nagyvásár téren kapott új kiállító helyiséget. Ekkor veszi fel a Euro Foto Art Galéria nevet. 2010 augusztus 21-én a galéria fennállásának húsz éves évfordulóját egy nagyszabású kiállítással ünnepelték meg. Erre az alkalomra egy katalógust is kiadtak részben a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozásával. Fennállása óta a galériában mintegy négyszáz kiállítás nyílt. Az elmúlt évben a nehéz gazdasági körülmények ellenére húsz kiállítást sikerült megszervezni.

Premier kiállítások

A tavaly először rendezték meg Nagyváradon a Román Fotóművészet Hónapja elnevezésű fesztivált, tovább második alkalommal az Országos Fotóművészeti Szalont, valamint a Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Tárlatát. Szintén a galéria nyújtott otthont a május 9-én második alkalommal sorra kerülő Nemzetközi Fotóművészeti Szalonnak, mely Európában is egyedülálló kezdeményezés. Nagy sikernek örvendett a bukaresti Izraeli Nagykövetséggel közösen szervezett Horizontok elnevezésű kiállítás is. Az Euro Foto Art Galériában 11 egyéni kiállítást szerveztek az elmúlt évben román, magyar, szlovák és dél-koreai fotóművészek közreműködésével. Premierszámba menő kiállítás volt az esküvői fotókból összeállított tárlat és a Fehér éjszaka elnevezésű rendezvény is. A sajtóközlemény azzal zárul, hogy 2011-ben is gazdag és változatos kiállításokkal várja majd a műkedvelőket az Euro Foto Art Galéria.