Az EU tagállamai közül Romániában a legalacsonyabbak az élelmiszer ára

Az EU tagállamai közül Romániában a legalacsonyabbak az élelmiszer ára
Tavaly az Európai Unió (EU) országai közül Romániában volt a legolcsóbb az élelmiszer, 34,6%-kal voltak alacsonyabbak az árak az uniós átlagnál, derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közzétett adatsorából.

Az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek esetében Romániában az uniós átlagnál 30,4%-kal voltak alacsonyabbak az árak, ezen a területen Bulgária (41,8%) és Magyarország (31,4%) előzte meg országunkat.

Romániában ugyanakkor az uniós átlagnál 16,8%-kal olcsóbbak a ruházati cikkek és a lábbelik, Bulgáriában vannak csak még ennél is alacsonyabb árak (-22,2%).

A lakásfenntartásnak is Bulgáriában a legkisebbek a költségei az Unió országai közül (66,9%-kal kevesebb, mint az uniós átlag), Lengyelország (- 62,8%) és Románia (- 61,2%) következik, a bútorok ára pedig szintén Bulgáriában a legalacsonyabb (-51,2%), Románia a második helyen áll (-30,4%).

A vendéglői és hotelszolgáltatások árainak esetében szintén Bulgária a listavezető (53,3%-kal alacsonybb árak), a második helyen Románia áll (-47,6%). A távközlés árai Lengyelországban a legalacsonyabbak (-55,1%) és Románia áll a második helyen (-49,2%).

A szállítás ára Romániában az uniós átlagnál 44,8%-kal alacsonyabb, ennél csak Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban vannak alacsonyabb árak.

A statisztikai adatok az uniós államokra, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államaira, azaz Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkoznak.

 

www.agerpres.ro