Az EU-nak nem kell Törökország

Romániai és felvidéki magyar Európa parlamenti képviselőkkel találkozott az intézmény brüsszeli székhelyén a diákokból és újságírókból álló erdélyi küldöttség.

Erdélyi újságírók és diákok csoportja Kelemen Attila Európai Parlamenti képviselő meghívására november 6-8 között utaztak Brüsszelbe, ahol szakmai bemutatók keretében ismerkedhettek meg az Európai Parlament működésével és munkájával. A látogatás során több EP-képviselővel, elsőként a vendéglátó Kelemen Attila, az RMDSZ egyik Európai Parlamenti képviselőjével volt alkalma találkozni a csoportnak. Kelemen saját és kollégái munkáját értékelve elmondta: nagyon nehéz dolguk van kisebbségiként az EP-ben, mert “Európának kisebbségi tekintetben rossz a lelkiismerete.” Hozzátette, hogy a Magyarországról az EP-be került képviselők is néha nagyon jól együttműködnek kisebbségi ügyekben, de amíg Magyarodszágon komoly belpolitikai viszályok dúlnak, addig a hatékony együttműködés az EP-ben is csorbát szenved.

 

Törökország nem!

Duka-Zólyomi Árpád szlovákiai magyar EP-képviselőt, az EP külügyi bizottságának póttagját, arról kérdeztük, jelenleg hogyan ítéli meg Törökország lehetséges EU-csatlakozását. A politikus elmondta, hogy e kérdésrõl a Parlamentben megoszlanak a nézetek, majd hozzátette: “három év alatt meggyőződtem arról, hogy nem kell nekünk Törökország az EU-ba. A keresztény gyökerű Európának nagy problémája lesz, ha egy muzulmán tömeg részt vesz a döntéshozatalban.” Nem jó társ nekünk az Unióban egy olyan ország, ahol a nőket diszkriminálják, ahol az emberi jogok biztosításával problémák vannak, ahol nagy a politikai bizonytalanság, a hadseregnek túlzott hatalma van, létezik a vallási diszkrimináció. Csatlakozás helyett privilegizált partnerséget kellene kialakítani Törökországgal” vélekedett Duka-Zólyomi.

 

Nagy szakadék

Szlovákia kisebbségi komplexusban szenvedő állam, többségi félelemben szenved amióta csak önállósult, válaszolt Duka-Zólyomi arra a kérdésünkre, hogy mennyire hatnak a magyarországi politikai események Szlovákiában. A felvidéki magyarokban nagy a bizalmatlanság a magyarországi politika iránt a hírhedt december 5-iki szavazás óta, mondta a szlovákiai magyar politikus, majd hozzátette: elkeserítő, hogy szinte áthidalhatatlan szakadék van a Fidesz és az Mszp között, ami a magyar képviselők EP-ben kifejtett munkájára is negatív kihatással van.

 

Pap István