Az EU aggódik a mobilok miatt?

A németországi Sugárzásvédelmi Hivatal komolytalannak nyilvánította az EU aggodalmát, mely szerint a mobiltelefonok által kibocsátott sugarak egészségtelenek lehetnek.

Még ez év elején jelent meg a „Süddeutsche Zeitung” hasábjain a „Rákkeltő mobilok” című cikk, mely hatására a figyelem újra egy olyan témára irányult, amiről már sokat beszéltek, de tényekkel alátámasztott állítások alig születtek. Most az Európai Környezeti hivatal, mint a problémával elsőként komolyan foglalkozó szakmai hivatal, állítása szerint egyértelmű bizonyítékokkal szolgál. Egy vizsgálat szerint a 15 éve folyamatosan, mobiljukat éves szinten 460 órát használók között bizonyítottan több az agytumoros megbetegedés. A Német Sugárvédelmi Hivatal azonban megkérdőjelezi a vizsgálat eredményét, és hiányolják a kellő tudományos alátámasztást. „Olyan tárgyi tévedések történtek, amik szakmailag megengedhetetlenek, így az egész vizsgálat eredménye megkérdőjelezhető.” „Az egészségügyi sugárzási határértékeknek csökkenniük kellene!”

A Környezeti Hivatal vezetője azonban kitart állítása mellett: „ Lehet, hogy a mobilok csak nagyon gyengén sugároznak, de már épp elég bizonyítékunk van arra, hogy ez is egészségügyi hatásokkal járhat, így cselekednünk kell.” Ilyen bizonyíték lehet annak az  augusztusban nyilvánosságra hozott vizsgálatnak az eredménye is, mely során az elektromágneses sugárzás egészségügyi hatásáról szóló tanulmányt kiértékelve kutatók megállapították, hogy a több mint tíz éve mobilt használók közt az agydaganat kialakulásának kockázata 20-200%-kal növekedett. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a mobiltelefonok keltette sugarak, amelyek a jelenlegi egészségügyi határértékek alatt vannak, zavaró hatással lehetnek a sejtek közti jeltovábbításra. Ha ez a hatás tartósan fennáll, az akár a rák kialakulásához is vezethet.