Az EU üdvözli a magyar és a román földgázszállító rendszer összekapcsolását

Andries Piebalgs, az Európai Unió energiaügyi biztosa kedden nyilatkozatban üdvözölte, hogy a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz megállapodást kötött a két ország nagy nyomású földgázszállító rendszereinek összekapcsolásáról.

A megállapodásról szóló, egy héttel ezelőtti bejelentés szerint a nemzeti földgázszállító hálózatok összekapcsolása során az Arad-Szeged vonalon az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz a romániait. A felek a vezeték rájuk eső részének építési költségeit saját maguk finanszírozzák.

       A vezeték kezdetben Magyarországról Románia felé szállítja a gázt, azonban nem zárják ki az ellenkező irányú szállítás technikai feltételeinek megteremtését sem. A vezeték működtetésére, illetve szállító kapacitásának értékesítésére a tervek szerint FGSZ Zrt. és a Transgaz együttműködési megállapodást és kapacitás allokációs megállapodást ír alá.

       A megállapodás részletezi 2010 közepéig az építés és az üzembe helyezés lépéseit.

       Románia területén a vezeték teljes hossza eléri majd a 61,7 kilométert, amiből 36,7 kilométer már elkészült. A magyarországi területen az újonnan épülő vezeték hossza 47 kilométer lesz. A magyarországi fejlesztés várható költsége 9 milliárd forint.

       A megállapodás célja az ellátásbiztonság növelése és a szállítási útvonalak és források diverzifikálása. Ez a célkitűzés – mutatott rá Piebalgs – teljes összhangban van az EU energiapolitikájával.

 

(MTI)