“Az étel legyen, mint egy szimfonikus koncert”

Akt.:
“Az étel legyen, mint egy szimfonikus koncert”
Tizenkettedik alkalommal tartottak főzőversenyt az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokon, melyen ezúttal huszonnégy csapat, baráti társaság mutatta be tudományát.


A hagyományhoz híven vasárnap reggel lobbantak fel a lángok az üstök alatt, majd délután került sor az eredményhirdetésre. Ami a kettő között történt, az természetesen nemcsak a főzésről szólt, hanem a kellemesen együtt eltöltött időről, a barátkozásról, a beszélgetésről, amihez nagyon jó idő is párosult. Krizsán Csaba főszervező és csapata meghívására huszonnégy csapat állított össze étlapot, hogy levesek, pörköltek és különlegességek kategóriájában vigye az ínyencségeket a zsűri elé, melynek pálinkákat is kóstolni kellett. Apropó, zsűri, annak tagjai voltak Csányi Sándor gulyáskirály; Adamik Lajos többszörös magyar bajnok szakács; Bihacsy László, a Szabad-tűzi Lovagrend zsűrijogú lovagja; Poráczki András, a magyar népi sütő-főző hagyományok őrzője; Nagy Gyula aranyfokozatú hobbiszakács, Vass Imre, a Magyar Grillszövetség zsűritagja, szakácsmester; Fazekas István pálinka-sommelier.

Sajátságos ízvilágot

Míg nevezettek kóstolgattak, hasonlóan jártak el a csapatok tagjai egymás sátrainál, illetve szívószálas sörivóverseny, majd körcsárdás is felkerült a “menübe”. Készültek olyan ételek, melyeket az ünnepi asztalra tenne, de olyanok is, melyeket azért fogyasztanánk, hogy tele legyen a hasunk, fogalmazott Csányi Sándor zsűrielnök az értékeléskor. Hozzátette: akik főznek, azok az ételkészítéskor mindig gondolkodjanak egy kis “pikantériában”, ami a sajátságos ízvilágot jelenti, ugyanakkor óvakodni kell a túlfűszerezéstől. “Az étel legyen olyan mint egy szimfonikus koncert, amely sok hangszer hangjából áll össze”, mondta a gulyáskirály, örömmel jelentve be: az általa “főszervezett” szolnoki Gulyásfesztivál a Hungarikum Szövetség tagja lett.

A díjnyertes étlap

A különdíjak mellett a következő eredmények születtek: levesek – 1. Totya és Manó (tárkonyos raguleves), 2. Nagyné és unokája (Jókai bableves), 3. Nyírábrányi önkormányzat (batyus leves); pörköltek – 1. Hajdúnánási önkormányzat (birkapörkölt), 2. Oxik (marhapörkölt kapros-juhtúrós galuskával), 3. Ara Romania (csülökpörkölt); egyebek – 1. Böllérek (töltött liba), 2. Esztár (vörösboros marhapofa lecsós körettel), 3. Ponyvás Lili (töltött lepcsánka). A fődíjat a Böllérek csapata kapta. A pálinkáknál: 1. Kukori csapat (szilva), 2. – 3. Transbuldex (kajszi és birskörte).

Rencz Csaba