Az Észak-Alföld ékszerdoboza

Az Észak-Alföld ékszerdoboza
Kedd délelőtt Nyíregyháza bemutatkozik Nagyváradon címmel szervezett rendezvényt az egyik hotelben Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Magyar Turizmus Zrt. romániai képviselete.

A megjelenteket Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. romániai képviseletének külképviseleti vezetője köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet: Románia a Magyarországra irányuló idegenforgalmi küldőpiac tekintetében a Top 10-ben van. Tavaly körülbelül 1,5 millió romániai látogató járt Magyarországon, akik 430 ezer vendégéjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, az Észak-Alföld pedig ebben a rangsorban az előkelő második helyet foglalja el. Dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester arról beszélt: köszönhetően annak, hogy az általa vezetett város rengeteg értékkel, turisztikai attraktivitással rendelkezik, az elmúlt öt évben megduplázódott a vendégéjszakák száma. Ez ugyanakkor annak is az eredménye, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a marketingre, tudatában annak, hogy az emberek inkább olyan helyekre mennek, melyekről pozitív dolgokat hallottak. Amúgy pedig a szlovák és lengyel állampolgárok után a legtöbben Romániából utaznak a térségbe, nem csupán a közeli Szatmárnémetiből vagy Nagybányáról, hanem például Kolozsvárról is. Huszár István nagyváradi alpolgármester azt nyomatékosította, hogy a két megyeszékhely nem versenytársa, hanem partnere kell legyen egymásnak.

Turizmusmarketing

Katona Ilona, a magyar turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója arra tért ki, milyen folyamatok határozzák meg turizmusmarketing szempontból a régió dinamikus fejlődését. Megtudtuk, hogy 2014-ben a régióban Hajdúszoboszló és Debrecen után a legtöbben Nyíregyházára mentek, az idén pedig január és augusztus között úgy alakult az Észak-Alföld kereskedelmi szálláshelyeinek vendégforgalma, hogy belföldről több mint 384 ezren, külföldről pedig 133 ezren érkeztek érkeztek (110,5 százalékos bővülés), ami plusz 146.372 vendégéjszaka-növekedést jelent. Romániából 25.889-en látogattak oda, akik 71.932 vendégéjszakát töltöttek el. Amúgy a régiónak húzótermékei az egészségturizmus, a kulturális és eseményturizmus, az öko- és aktívturizmus, valamint a gasztronómia, vagyis Észak-Alföld olyan vezető egészségturisztikai desztináció, ahol a termálvízre épült fürdőkultúrát erősíti a nemzetközi hírű orvosi, klinikai háttér, kiegészíti az egészséges és aktív életmód, és az egyedülálló ökoturisztikai helyszínek.
Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a Váradtól 137 kilométernyire található Nyíregyháza fiatalos, lendületesen és dinamikusan fejlődő helység, hangulatos és pezsgő belvárossal, sokszínű kulturális élettel. Évről-évre szépül, megújulnak a műemlékei, és olyan rangos események vonzzák az érdeklődőket, mint a kétévente lebonyolított Cantemus nemzetközi kórustalálkozó, vagy a vidámságot és a derűt előtérbe helyező Vidor fesztivál. Kevésbé ismert, de a központban botanikus kerttel is büszkélkedhet, a skanzene pedig Észak-Kelet Magyarország egyetlen élő néprajzi múzeuma.
A továbbiakban Gajdos László ügyvezető az állatkertet mutatta be, dr. Podlovics Roland pedig a Sóstó-Gyógyfürdők komplexumot.

Ciucur Losonczi Antonius