ERDON Helyi hírek

2008.08.27. 15:47

Tiltakozás a nagyobb fizetések ellen?

<p>Nagyvárad -&#160;Szerdán az ország több városában tüntetést szervezett a szórakoztatóiparban dolgozó előadóművészeket is tömörítő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS). Nagyváradon nem volt tiltakozó megmozdulás.</p>

A szórakoztató iparban dolgozók többek közt azért tiltakoznak a Művelődés- és Vallásügyi Minisztérium által kidolgozott 2007/353. számú törvény tervezett életbe léptetése ellen, mivel szerintük ezáltal elveszítenék a színpadi alakításukra vonatkozó vagyoni jogaikat (mely tulajdonképpen egyet jelentene a szerzői jogokat védő törvény megsértésével), a jelenleg korlátlan időre szóló szerződések helyett pedig meghatározott időre vonatkozó megállapodásokat kellene aláírniuk. Ezzel szemben Adrian Iorgulescu szakminiszter úgy véli: a szóban forgó törvény korszerű, igazódik az európai normákhoz, s a legjobb azok közül, melyeket ezen a területen az utóbbi 18 évben Romániában gyakorlatba ültettek. Aláhúzta: a törvény megengedné, hogy a színészek több kulturális intézettel is szerződést kössenek, vagyis "nem lesznek odaláncolva egyetlen színház vagy opera székéhez sem". Értelmezésében a jogszabály a fellépők valódi teljesítményére helyezi a hangsúlyt, több pénzt kapna például az a színész, aki a Hamlet címszerepét játssza annál, mint aki csupán egy tányért helyez odébb a színpadon. A művészek bérei így jelentősen növekednének, viszont fennáll számukra az a veszély, hogy minimális fizetést kapnak kézbe, amennyiben éppen nincs munkájuk. A tárcavezető egyébként "a világon egyedülálló tettnek" és politikai indíttatásúnak nevezte a tüntetéseket, mert megitélésében érthetetlen, hogy valakik a nagyobb fizetés ellen emeljék fel a szavukat.

Eltérő vélemények

Az ország más városaival ellentétben, Nagyváradon nem terveztek semmifajta tiltakozó megmozdulást. Lucian Silaghi, a Nagyváradi Állami Színház vezetője azt nyilatkozta: a szakszervezet nem értesítette őt arról, hogy tüntetést szervezne, különben pedig a színészek még szabadságon vannak. Marius Aron, az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatója ugyanígy reagált, viszont megjegyezte: úgy véli, a szakma még nincs felkészülve ilyen horderejű törvényre. Velük ellentétben, dr. Sarkady Zsolt, az Állami Filharmónia menedzsere örömmel üdvözölte az új jogszabályt. Szerinte a változások előnyére lesznek a szakmának, mivel fokozni fogja a versenyszellemet, s ezáltal a nézők is színvonalasabb előadásoknak tapsolhatnak.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!