Az erőszak formáiról

Az erőszak formáiról
Nagyvárad – Az „Együtt az erőszak ellen” rendezvénysorozat részeként szerda délután a nagyváradi, Traian Lalescu utcai nappali központba járó gyerekek, valamint szüleik a családon belüli erőszakról tudhattak meg egyet s mást.

Lăcrimioara Fărcane rendőr közvetlen hangnemben szólt főleg a gyerekekhez, s kérdésekkel vezette rá őket a fontosabb tudnivalókra. Szó esett arról, hogy nem csak a fizikai erőszak számít, a verbális erőszak is mély nyomokat hagyhat bennünk.

Mindenütt találkozhatunk az erőszakkal, sokan akaratlanul is lemásolják és tovább viszik a családban tapasztalt erőszakos viselkedési formákat. Az előadás során tudatosan nem mondott számadatokat a rendőr – mint elmagyarázta, a családon belüli erőszak esetén a számadatok egyáltalán nem relevánsak: sok esetben a panaszosok visszavonják feljelentésüket, s még több esetben soha nem is derül fény az ilyen esetekre. „Egy látszólag tökéletes családon belül is jelen lehet az erőszak, hiszen nem tudjuk, mi történik a zárt ajtók mögött” – mondta. Az előadás során a gyerekek és szüleik az erőszakról s annak következményeiről szóló propagandaanyagokat tekinthettek meg.

Később Mioriţa Săteanu, a Bihar megyei Nőszövetség elnöke mesélt a gyerekeknek, majd Simona Dejeu, az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség regionális képviselője szólt az egyre nagyobb méreteket öltő jelenségről.