Az Érmelléki borvidék jövőjéről

Akt.:
Az Érmelléki borvidék jövőjéről
Szakmai fórumot szerveznek Bihardiószegen az Érmelléki borvidék jövőjéről március 10-én 18 órai kezdettel. A részletekről és célkitűzésekről Pálfi Noémi főszervező beszélt lapunknak.

A Nagyváradi Borbarátnők Társasága és a Vura Vinotéka által tavaly áprilisban megszervezett Nagyváradi Bor-bálon is elhangzott, hogy a bál bevételét a szervezők a környék egykor nagyon híres borvidékének, az Érmelléki borvidéknek a népszerűsítésére, segítésére fordítják. „Elgondolkodtunk azon, hogyan tudnánk az összegyűlt pénzt arra fordítani, hogy támogassuk ügyünket, majd megfogalmazódott a szakmai megbeszélés ötlete, amit természetesen gyakorlati megvalósítás is követni fog” – mondta el Pálfi Noémi, a Vura Vinotéka programszervezője. Első lépésként március 10-én 18 órától a bihardiószegi kultúrházban egy szakmai fórumot szerveznek neves szakemberek részvételével. „Természetesen a helyieket kértük meg, hogy a szakmai fórumon beszéljenek Bihardiószeg múltjáról és jelenéről azért, mert reményeink szerint nem csak diószegiek vesznek majd részt az eseményen, hanem más érdeklődők is, például a Borbarátnők is jelen lesznek. Így elsőként Az Érmelléki borvidék múltja és jelene címmel ifj. Csávossy György borász, borszakértő, majd dr. Szabó József helytörténész tart előadást” – részletezte Pálfi Noémi.

Program

Ezt követően Hidegkúti Gergely szőlész-borász tart előadást Egy borvidék újraszületésének levezetése címmel. A szakértő maga is a szentendrei borvidéket próbálja fellendíteni, így megosztja tapasztalatait is a jelenlevőkkel. Végezetül Maurer Oszkár, az úttörő szerémségi borász fog beszélni. „Maurer Oszkár a Szerémségben ugyanezt a munkát már elvégezte, ő teljes mellszélességgel az ügy mellé áll, úgy is, hogy eljön és előadást tart, elmondja tapasztalatait, gondolatait, hogy ő hogyan folytatná a munkát, valamint konkrét javaslatot is tesz, ezt pedig az összegyűlt pénzből valósítanánk meg, ennek végrehajtásához akár a második Bor-bál bevételét is felajánljuk” – hangzott el. A szakmai megbeszélést egy borkóstolás zárja majd, a résztvevők a Maurer pincészet borait kóstolhatják meg. A szakmai fórumon természetesen mindenkinek lehetősége lesz hozzászólni, kérdezni, javaslatokat megfogalmazni, hogy valóban közösen valósítsák meg a célt. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak a szervezők. Az eseményt támogatja a helyi önkormányzat és a Zichy Gazdakör.

II. Nagyváradi Bor-bál

A tavalyi borbált – és ezzel a kitűzött célt – hat pincészet támogatta: az arad-hegyaljai Balla Géza Pincészet, a tokaj-hegyaljai Béres Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tokaji Kereskedőház, a szerémségi Maurer Oszkár Pincészet, a szatmárbélteki Nachbil Pincészet és a kárászteleki Vinca Pincészet. A második borbálon is neves, jobbnál-jobb borokat biztosító pincészetek lesznek jelen. „A Vura Vinotéka és a helyi Borbarátnők Társasága április 15-én, pénteken a Partiumi Keresztyén Egyetem Dísztermében szervezi meg a II. Nagyváradi Bor-bált, ami reméljük még nívósabb lesz”. A rendezvény magas színvonalát a neves meghívottak és borászok biztosítják. Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere fővédnöki minőségben, míg dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus díszvendégként lesz jelen. A védnöki tisztet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa tölti be. A minőségi borok mellett egy színvonalas műsorral is készülnek a szervezők. Laborfalvi Soós Béla, neves operaénekes Népdaloktól az operáig címmel válogatást ad elő. A hangulatot pedig a Nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes fergeteges műsora fokozza. Az est műsorvezetője idén is Csűrös Csilla, a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője lesz, a bál zenekara pedig a Sanzon együttes. Tombola és árverés szakítja meg a táncot egy rövid időre, az ezekből befolyt összeget pedig idén is a már tavaly kitűzött célra ajánlják fel a szervezők.

P. Nagy Noémi