Az érmelléki borospincékről

Az érmelléki borospincékről
Érmellék – Egy igen szép és értékes könyvet jelentetett meg a Prolog Kiadó Érmelléki Bosorpincék Vizuális monográfiája címmel. A szöveg Borbély Gábor tollát dícséri, a művészi felvételeket Sófalvi István készítette.

Egy rég letűnt világ épített örökségének állított emléket Borbély Gábor helytörténész és Sófalvi István fotóművész. A művészi illusztrációk immár másodvirágzásukat élik a könyvben, ugyanis azokat egy ígényesen összeállított színes fényképkiállítás darabjaiból állították össze. Elsőként 2003-ban a Szalacsi Napokon volt látható a kiállítást, majd sorra eljutott Hegyközkovácsiba, Nagyváradra, Bihardiószegre, Székelyhídra, Létavértesre, Debrecenbe, Békéscsabára, Földesre. Budapesten a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Örökség Galériájában állították ki a képeket. Sófalvi Istvántól megtudtuk, hogy ezt a könyvet valamikor október végén, november elején a debreceni Agrártudományi Egyetemen mutatják be. Ebből az alkalomból a kiállítási anyagot is bemutatják.

Borospincék bűvöletében

Borbély Gábor a tőle megszokott olvasmányos stílusban élvezetes módon gazdag szőlészeti ismeretekhez juttatja az olvasót. Megismertet az érmelléki szőlőtermesztés múltjával, majd sorra veszi a népi építészeti alkotások jeles képviselőit a szőlőpincéket: a présházpincét, a lyukpincét, a présházas lyukpincét, a szőlőspajtát, stb. Élvezetes, egyben szemléletes építészeti leírását adja ezeknek az építményeknek, amit jól egészítenek ki az igen jó minőségű képek. Kitér a szerző a fa- és kovácsoltvas ajtókra, a míves lakatokra is.

Megvásárolható

Külön fejezetben e vidék borcímkéit mutatja be. Megismerheti az olvasó a Diószegen működő híres vincellériskolát, amelyet sajnálatos módon 1965-ben Szilágysomlyóra költöztettek. Bepillantást nyerhetünk a népi italtartó edények, a hegyőri jelvények világába is. Végül a szerző igen helyesen felhívja a figyelmet az érmelléki borturizmusban rejlő lehetőségekre. S aki még bővebben szeretne elmerülni ebben a témában, az a közölt felhasznált irodalból válogathat kedve szerint. Végezetül dícséret illeti a Prolog Kiadót is a nagyon szép kiállítású könyvért, amelyet a jövő héttől kezdve a nagyváradi Illyés Gyula, a Garasos híd melletti és a Hobbylibri könyvüzletekben lehet majd megvásárolni.

Péter I. Zoltán