Az Érmellék “legöregebb” borversenye Székelyhídon

Az Érmellék “legöregebb” borversenye Székelyhídon
Ahogyan az eredményhirdetés felvezetésében elhangzott, az “Érmellék legöregebb borversenyét”, a sorban a huszonkettediket tartották meg szombaton Székelyhídon, ahol 144 bormintát bírált el a zsűri.


Formabontó módon koszorúzással kezdődött meg szombaton délben a XXII. Székelyhídi Borverseny, de nem kell semmilyen szomorú eseményre gondolni: a szervezők és a zsűri tagjai a Szőlőhegyen, Kovács Lajos borász birtokán fejet hajtottak a Mihály Gábor szobrász által Szent Vinczének, a szőlészek és borászok védőszentjének tiszteletére készített és 2014-ben felavatott emléktáblája előtt. Bozsóky Jonathán segédlelkész a szőlővessző bibliai példázata mentén mondott rövid áhítatot, majd Béres Csaba polgármester mellett a Borlovagrend nevében dr.Popa Dorin, Rittner Tibor és Kovács Lajos, a helyi borászokéban Murgui Gabriella, Hasznosi Sándor és Czapp Árpád koszorúzott. Ezt követően kezdhette meg munkáját a központi vendéglőben a dr.Popa Dorin, Csávossy György, Szoboszlai Hilda és Csaba, Kiss Zoltán, illetve dr.Rakonczás Nándor, a Debreceni Egyetem adjunktusa alkotta zsűri, hogy elbírálja a 144 (74 fehér száraz, 30 édes aromás és 40 vörös) bormintát, melyeket 24 település gazdái neveztek be.

Hihetetlen fejlődés

Az esti eredményhirdetési ünnepségre összegyűlt vendégek előtt elsőként a nagyváradi MM Pódium előadói (Sándor Mária és Meleg Attila) mutatták be A bugaci határon… című zenés műsorukat, megalapozva a hangulatot későbbi nótázáshoz, majd Béres Csaba polgármester köszönte meg a szervezők munkáját és a résztvevők jelentkezését. Miután dr.Popa Dorin kezdeményezésére fejet hajtottak id.Csávossy György emléke előtt, a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy vissza kell szerezni a helyi termékek, például a szőlő és bor becsületét, amit a gazdák csak együttes munkával érhetnek el. Ifj.Csávossy György véleménye szerint hihetetlen fejlődésen menetek át a két évtized alatt a versenyeztetett borok és lassan oda érünk, hogy csak a technikai fejlődés nyomán képzelhető el további előrelépés, amihez meg kell teremteni a feltételeket. Dr.Rakonczás Nándor tapasztalata szerint a határ túlsó oldalán is “csiszolódnak a borok” a hasonló versenyeken, Székelyhídról pedig szép élményekkel távozik.

Különdíjak

Következett az eredményhirdetés, melynek során nem csak az arany, ezüst és bronz fokozatú elismeréseket adták át a hagyományos pontozás alapján, de különdíjakat is. Az Érmellék legjobb bora címet és Borlovagrend Érmelléki Legátusa nagydíját is a legnagyobb pontot elért, ezzel természetesen a kategóriájában is győzedelmeskedett diószegi Fábián Tibor kapta. A rendi tagok közül a szintén diószegi Tolnai László kapta a borlovagrend díját. Átadták a Hamvasfürt vándordíjat is, mely a legtöbbre értékelt helyben termett szőlőből készült bornak jár, ezt az érmihályfalvi illetőségű, de székelyhídon is gazdálkodó Kovács Zoltán kapta. A díjátadás után következhetett a vacsora, illetve a nagykágyai Party Szerviz együttes muzsikájára a mulatság.

A kategóriák nyertesei

Édes aromás borok: 1. Fábián Tibor (sauvignon petit, 19,53), 2. Kovács Zoltán (tramini, 19,37), 3. Fejszés Imre (cserszegi fűszeres, 19,27); édes száraz borok: 1. Hegedűs István (királyleányka, 19,30), 2. Nagy Sándor (olaszrizling, 19,23), 3. Balogh József (sauvignon blanc, 19,20), vörös borok: 1.Tolnai László (merlot, 19,50), 2. Jugrestan Ioan (feketeleányka, 19,43), 3. Szép Irma (vegyes, 19,17).

Rencz Csaba