Az erdők 10 %–ának nincs kezelője

Az erdők 10 %–ának nincs kezelője
Szatmár megye – Ötszáztól 1000 lejig terjedő büntetésre számíthatnak azok, akik nem adták kezelésbe a tulajdonukban levő erdőt. Szatmár megyében az erdők 10 százalékának nincs biztosítva a szakszerű felügyelete.

Szatmár megyében összesen 70 000 hektár erdő van. Ennek 53 százalékát szolgáltatták vissza régi tulajdonosaiknak, a többi állami tulajdonban maradt. A visszaszolgáltatott erdők a jogi személyek (polgármesteri hivatalok, közbirtokosságok, iskolák, egyházak), illetve magánszemélyek tulajdonába kerültek. Az erdészeti törvény értelmében minden erdőtulajdonos köteles szerződést kötni egy állami vagy magánerdészettel az erdő kezelésére, tájékoztatott Mircea Felician, a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség Szatmár megyei részlegének felügyelője. Elmondása szerint a kezelőnek kell biztosítania az erdők szakszerű felügyeletét, annak védelmét, az ő szakemberei állapítják meg, hogyan és mennyi faanyagot lehet kitermelni, megtervezi az erdő megújítását, csemeték ültetését, a kátevők elleni védekezést és egyéb szükséges munkálatokat. Szatmár megyében a jogi személyek birtokában levő erdők teljes egészében kezelésbe vannak adva. A magánszemélyek tulajdonába került 12 374 ha erdő több mint felének mai napig sincs kezelője, ami az erdők összterületének 10 százalékát jelenti. Amint a szakember elmondta, azok a tulajdonosok, akik nem adták kezelésbe az erdőt, 500 és 1000 lej közötti büntetésekre számíthatnak.

Nincsenek tulajdonosok

Sok esetben azonban nincs kit felelősségre vonni, ugyanis nincs tisztázva az erdők tulajdonviszonya. A régi tulajdonosok meghaltak, az utódok pedig nem járták végig az örökösödési eljárást, mert külföldön tartózkodnak, vagy amiatt, mert nem tudják fedezni az eljárás borsos költségeit. Ráadásul az ellenőrzést lassítja, hogy az erdészeti felügyelet Szatmár megyei kirendeltségén mindössze három erdészmérnök van alkalmazva, míg az erdészeti törvény előírása szerint, figyelembe véve az erdők területét, hat mérnök kellene a felügyelői munkát végezze. Szatmár megyében a Megyei Erdészeti Igazgatóság kezeli az állami erdőket és a magántulajdonban levő erdők egy részét, így összesen az erdők 74 százalékának felügyeletét végzi. Ezen kívül létezik két magánerdészet, az erdődi és a csomaközi, amelyek az erdők 17 százalékát felügyelik. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az erdőtulajdonosok az eladott fa értékének 2 százalékát évente be kell szolgáltassák a környezetvédelmi alapba.

Pándi Annamária

Címkék: ,