Az Erdélyi Magyar Néppárt Elnöksége, Toró T. Tibor elnök úr figyelmébe!

Úgy érezzük, hogy nekünk, mint erdélyi, székelyföldi politikai alakulatok vezetőinek, közös felelősségünk, hogy képviseljük azt az értékrendet, amit pártjaink, szimpatizánsaink vallanak.

Egy milliós nagyságrendű potenciális szavazótábor csakis akkor mozgósítható megfelelő mértékben, ha érvényesül a pluralizmus, azaz a programok és ideológiák sokszínűsége. Ezt a Magyar Polgári Párt elsőként ismerte fel és ennek értelmében hirdette meg a „választás szabadságának” gondolatát, de ugyanakkor szem előtt tartottuk azt a tényt, hogy a nemzeti érdek minden pártpolitikai törekvést, minden egyéni és csoportérdeket felülír. A Magyar Polgári Párt hitvallása tehát röviden a „plurális egység” meghatározással foglalható össze. Ezen elvek vezéreltek megalakulásunk óta folyamatosan, ennek értelmében hoztuk meg politikai döntéseinket és ezen elvek vezéreltek akkor is, amikor tavaly kongresszusi határozatban egyhangúan fogadtuk el a szervezeti önállóságról szóló határozatot. Meggyőződésünk, hogy erdélyi magyar társadalmunk csak akkor válhat ténylegesen autonóm, saját sorsát irányítani képes közösséggé, ha a politikai sokszínűség és a nemzeti érdek közös képviselete egyaránt érvényesül. Ennek jegyében nyitottak vagyunk a párbeszédre minden magyar politikai párttal és szervezettel!

Az együttműködés tárháza széles, nekünk meg kell találni azt a mezsgyét melynek mentén az említett filozófia szellemében biztosítani tudjuk a plurális egységet, azaz a választások szabadságának biztosítását és az erős nemzeti érdekképviselet megteremtését. Ezen elvek ellentétesek a Néppárt által szorgalmazott fúzió gondolatával. Arra kérjük hát a Néppárt vezetőit, hogy lépjenek túl saját árnyékukon, hagyjanak fel a közvélemény folyamatos manipulálásával, a sajtón keresztül történő üzengetéssel, a fúzió alapokat nélkülöző erőltetésével és amennyiben tényleg szívükön viselik közösségünk sorsát akkor maszatolás helyett válasszák bátran az őszinte párbeszédet.

Magunk részéről erre vagyunk nyitottak!

Marosvásárhely, 2013, június 7.

Üdvözlettel,

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke