Az EP vállasztásokról szólt a nóta

Nagyvárad – A Tőkés László kampányát támogató Bihar megyei Polgári Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján Csuzi István elnök és Tőtős Zsuzsa vezetőségi tag az eddigi politikai és kampányfejleményekről beszélt.

Csuzi István elmondta, hogy az RMDSZ struccpolitikát folytat, mert annélkül akarja képviselni az Erdélyi magyarokat, hogy ismerné azok akaratát. Erre jó példa a Basescu leváltásával kapcsolatos szavazás. Felmelegítette a közös lista ismert ügyét is. Az RMDSZ kimondottan pártlistában gondolkodott, s amikor már rákényszerült a tárgyalásra, akkor is csak igéretekkel akarta kiszúrni a tárgyalófél szemét de garanciát azok beválltására nem volt hajlandó adni, sőt az általuk összeállított pártlistát is megváltoztatta a néhány emberből áló Operatív Tanács, becsempészte Sógor Csabát, akiről hallani sem akartak, amikor Tőkés László ajánlotta.

A sajtótájékoztatón ismertették a Tőkés László kampányát támogató hat szervezet közös nyilatkozatát, melyben felhívják a figyelmet az RMDSZ vezetőségének nagyfokú felelősségére a kialakult helyzetért. Ezért Markó Béla a felelős, amiért minden lehetséges módszerrel meggátolta az 1993-ban Brassóban megtartott Kongresszus által elfogadott belső megmérettetést, amire a mostani választás ad lehetőséget. Az RMDSZ vezetősége félretájékoztatja a közvéleményt, amikor Szász Jenőre hárítja a közös lista kudarcának a felelősségét. Minden választónak joga van eldönteni, hogy kire szavaz 25-én, s a szavazatok erdményének fügvényében fog eldőlni, hogy helyes volt-e a független jelölt indítása, vagy sem. Az eredmény egyenlőrangú lesz a az örökké halogatott belső megmérettetéssel, amit nem helyettesíthet egy közvéleménykutatás, amint azt Markó nemrég Kolozsváron mondta. Különben a Nagyszebenben megtartott román-magyar közös kormányülésen Gyurcsány Ferenc keményen kampányolt az RMDSZ mellett. Most úgy lenne tisztességes, ha azok, akik elítélték Orbán Viktor kiállást Tőkés László mellett, elítélnék a Gyurcsány kiállását is, mondta Csuzi István.

Tőtős Zsuzsa a Tőkés kampány fejleményeiről tájékoztatott. A plakátokon, szórólapokon kívül kiadtak több ezer CD-t is Tőkés László jelölt életéről, bárki ingyen magkaphatja a nagyváradi kampányirodában, Kossuth (Independentei) utca  3 szám alatt. Önként jelentkezőket várnak minden választókerületből választói megfigyelőnek. Jelentkezni lehet a 0259-477.242-es telefonszámon. A kampány folytatódik. November 18-án szombaton 11 órától Nagyszalontán a polgármesteri hivatal gyűléstermében, ugyanaz nap 18 órától Szalacson tartanap fórumot. A zárórendezvényt Nagyváradon a Filharmóniánál tartják november 23-án pénteken 18 órától erdélyi politikusok, közéleti személyek művészek közremúködésével egy fergeteges műsor keretében. A belépő ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.

 

Albert Ferenc